Članak

Uznemirena zatvorenica

9. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene 1993. godine na području Mostara, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je pružala medicinsku pomoć zaštićenoj svjedokinji B, koja je bila zatočena u školi.

This post is also available in: English

Svjedokinja Vesna Škrbo je kazala da su je vojnici odveli u ambulantu u Bijelom Polju, nedaleko od Mostara, kako bi pomagala medicinskom osoblju. Ona je rekla da je od jula 1993. godine išla u školu, gdje je zarobljenim licima nosila tablete i zavoje.

“U školi mi se obratila svjedokinja B i htjela je da razgovara sa mnom. Vidjela sam da je jako uznemirena i rekla mi je da ne dobija mjesečnicu. Ja sam pomislila da je od šoka, te sam to ispričala doktoru Samiru Kresi, i on mi je dao injekciju za nju”, prisjetila se svjedokinja.

Tužilac Stanko Blagić je predočio svjedokinji njen iskaz dat Tužilaštvu BiH u oktobru 2014. u kojem je kazala da je pretpostavila da je osoba B silovana, jer je čula da su žene izvođene i da je bilo silovanja. Škrbo je potvrdila da je to izjavila.

Ona je također ispričala da je upravnik u školi bio Enes Ćurić, te da je prema njoj bio “pristojan i normalan”.

“Nikad nisam imala neprijatnosti s njim. Kada god je mogao, izašao bi mi u susret”, dodala je Škrbo.

Ćurić je s Ibrahimom Demirovićem, Mehmedom Kaminićem, te Samirom Kresom i Habibom Čopeljom optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su od juna do decembra 1993. godine bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade ABiH i upravnik zatvoreničkih objekata u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade, Kreso načelnik saniteta jedinice koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima jednu osobu prisiljavao na seksualni odnos.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedokinja Škrbo je kazala da je moguće da je Ćurić imao nekog nadređenog, ali da ne zna ko je to bio.

Na pitanje advokata Demirovića Nijaza Đulimana da li je pregledala osobu B, svjedokinja je odgovorila da nije, te da se ne sjeća naziva injekcije.

Suđenje će se nastaviti 16. septembra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English