Članak

Povrede od projektila

8. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Kozarca, vještakinja je izjavila da je prilikom obdukcije šest ekshumiranih tijela zaključila kako je smrt nastala usljed povreda zadobijenih neposredno dejstvom vatrenog oružja.

This post is also available in: English

Specijalistkinja sudske medicine Semira Mešić-Pašalić kazala je da je polovinom oktobra 1999. godine na lokalitetu Kozaruša – Čirkini (općina Prijedor) učestvovala u ekshumaciji i obdukciji tijela Mirsada Halkića, Muharema Čirkina, Emira i Enesa Talića, te Safeta i Emira Bešića.

Tom prilikom je, kako je objasnila, zaključila da je smrt nastala nasilnim putem, dejstvom vatrenog oružja. Konstatovala je prelome kostiju.

Na upit Sudskog vijeća na osnovu čega je zaključila da su ti prelomi nastali od vatrenog oružja, vještakinja je odgovorila da prelomi od vatrenog oružja drugačije izgledaju od drugih preloma.

Mitar i Rade Vlasenko te Drago Končar optuženi su da su u periodu od 24. maja do polovine augusta 1992. godine učestvovali u progonu civilnog nesrpskog stanovništva s područja Kozarca i okolnih mjesta u općini Prijedor.

Prema službenom rasporedu, suđenje će se nastaviti 15. septembra.

Lamija Grebo


This post is also available in: English