Članak

Nepoznati vojnici pored zarobljenika

2. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Odbrane je izjavio da pripadnici Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) nisu učestvovali u ubistvima Srebreničana u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Milorad Stević, nekadašnji pripadnik tog bataljona, kazao je da je sredinom jula 1995. godine imao slobodne dane zbog pogibije bratića.

Kako je rekao, sahrana je bila 13. jula i tog je dana u selu Petkovci, gdje je bilo sjedište Šestog bataljona, vidio optužene Ostoju Stanišića i Marka Miloševića.

Tih dana svjedok je, kako je kazao, ispred komande bataljona vidio manji kamion i autobus u kojem su bili zarobljenici, a pored grupu njemu nepoznatih vojnika. Dodao je kako niko od vojnika s položaja nije pozivan radi određenih zadataka u vezi sa zarobljenicima.

Stević, koji je iskaz dao na poziv Odbrane optuženog Miloševića, rekao je kako je naknadno saznao da su zarobljenici bili smješteni u novoj školi u Petkovcima, odakle su odvedeni na obližnju branu i ubijeni.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Željko Jokić, drugi svjedok Miloševićeve Odbrane, svjedočio je o događajima iz 1993. i 1994. godine, što, prema riječima tužioca Predraga Tomića, nije relevantno za optužnicu.

On je rekao da je pripadao Šestom bataljonu, u kojem je 1993. i 1994. funkciju pomoćnika komandanta za bezbjednost obavljao optuženi Milošević.

Optuženi je, prema riječima Jokića, često vojnicima govorio da se u slučaju zarobljavanja neprijateljskog vojnika obrate njemu, te da se zarobljenici ne smiju maltretirati. On je kazao da se upravo tako ponašao prema jednom zarobljenom vojniku Armije BiH (ABiH).

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English