Članak

Počelo suđenje Draganu Glogovcu

31. Augusta 2015.00:00
U Sudu BiH je počelo suđenje Draganu Glogovcu za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Zavidovića.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS), nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević” u selu Kamenica (općina Zavidovići).

Prema optužnici, Glogovac je udarao nogama, gumenom palicom i rukama Ahmedina i Zuhdiju Memčića, te Besira Softića i druge, na način da su neki od njih ostajali bez svijesti, a premlaćivanje je ponavljano više puta na dan.

U optužnici se navodi da je Glogovac bio pripadnik Vojne policije Operativne grupe “Doboj” Devetog bataljona Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

Optužnica je potvrđena 14. oktobra prošle godine, a Tužilaštvo je na ovom ročištu najavilo da će dokazati sve elemente krivičnog djela, postojanje oružanog sukoba, status optuženog, kao i njegove radnje opisane u optužnici.

Glogovac je uhapšen u augustu prošle godine, kada su mu određene mjere zabrane. Sa njim je bio optužen i Novak Mitrović, koji je u međuvremenu preminuo.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 24. septembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English