Članak

Bez saznanja o Sarićevom boravku u Bratuncu

31. Augusta 2015.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH Mendeljev Đurić je kazao da nema saznanja da je optuženi bio u Bratuncu tokom njegovog boravka u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

“Za vrijeme mog boravka u Bratuncu niti sam vidio niti sam čuo (…) Nisam imao informaciju da je dolazio”, rekao je Đurić.

Đurić, koji je osuđen na 28 godina zatvora zbog učešća u genocidu počinjenom u Srebrenici, objasnio je da Sarića poznaje još iz srednjoškolskih dana, te da su prvi put radili zajedno početkom sukoba i dolaskom Sarića za komandanta brigade.

Sarić je optužen kao komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske. Na teret mu je stavljeno da je u julu 1995. godine komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju, te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni na području Srebrenice.

Govoreći o junu 1995. godine, svjedok je naglasio da je bio u Beogradu na polaganju ispita sve do 26. juna, te da je dobio poziv da se javi u jedinicu i da je, kao instruktor, krajem juna otišao na Jahorinu, u Centar za obuku.

Obuka je, kako je naveo, trajala od 29. ili 30. juna pa sve do polaska u Bratunac, koliko se sjeća, 11. jula.

“Nikakvu naredbu nisam vidio ni dobio. Usmeno je rečeno da idemo na teren”, prisjetio se Đurić, dodavši da je on “shvatio da je teren u Bratuncu u sklopu obuke”, te da su njegova saznanja o vojnoj situaciji na tom terenu bila mala.

Na pitanja Tužilaštva u čemu se sastojao intruktorski rad na terenu u Bratuncu, Đurić, koji je svjedočio uz prisustvo svog pravnog savjetnika, rekao je da “misli da ta pitanja zadiru u nešto što treba da ostane mimo njegovog svjedočenja”.

On je istakao da je on bio odgovoran načelniku Centra Dušku Jeviću, s kojim je razgovarao o problemu sa “dezerterima”, te da kao instruktor nije imao potrebu sačinjavati izvještaj nakon povratka sa terena.

Đurić je rekao da ne zna da li je neko iz “grupe dezertera” sumnjičen za ubistva ili druge radnje, kao ni da li je na nivou brigade vođena istraga o tom terenu.

Nastavak suđenja je 7. septembra, za kada je je planirano saslušanje Duška Jevića, koji je za genocid počinjen u Srebrenici osuđen na 32 godine zatvora.

Lamija Grebo


This post is also available in: English