Članak

Presuda Duliću u septembru

21. Augusta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Dževad Dulić bude proglašen krivim za zločin počinjen u Cazinu 1993. godine, dok Odbrana smatra da treba biti oslobođen. Izricanje presude zakazano je za 11. septembar.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vedrana Mijović smatra kako je dokazano da je Dževad Dulić bio pripadnik 510. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH) koji je zajedno s još dva lica silovao žensku osobu u selu Beganovići.

Mijović je rekla da nije sporan identitet optuženog, te da ga je oštećena imala priliku dobro vidjeti i osmotriti. Ona je kazala da je S-1 prepoznala Dulića u fotoalbumu i na glavnom pretresu, a da su oni koji su poznavali oba Dževada Dulića naveli da su postojale fizičke razlike između njih.

“Svjedokinja S-1 je bila dosljedna, smislena i jasno je svjedočila o radnji silovanja i povredama koje su joj nanesene po licu. Ona je govorila istinu”, kazala je Mijović, navodeći da su svjedoci Ferida i Hase Beganović, S-2, te Mehmed Bajrić potvrdili iskaz oštećene u ključnim dijelovima.

Zbog toga je Mijović predložila da optuženi bude proglašen krivim i kažnjen po zakonu, a oštećena upućena na parnicu.

Odbrana Dževada Dulića je u pismenoj formi predala svoje završne riječi, te u kratkom obraćanju rekla da Tužilaštvo nije dokazalo status oštećene, odnosno da je bila simpatizer Autonomne pokrajine Zapadne Bosne.

Ilijas Midžić, Dulićev advokat, naveo je da oštećena nije na zakonit način učinila prepoznavanje optuženog, te da je na prvom suđenju kazala samo “e pa sad, mogao bi biti”, da bi na drugom ročištu “uprla prstom u njega, kako je trebala na prvom”.

Iskaz oštećene je, prema Odbrani, upitan. Ona je, kako je rekao Midžić, tvrdila da joj je Mustafa Beganović kazao da se ne boji Dževada Dulića jer je otišao i postao otac. Međutim, advokat ističe da je Beganović to negirao, navodeći da se Dulić oženio i dobio dijete poslije rata.

Kako je rekao Midžić, svjedoci Zuhdija Malkoč, Sabir Mujagić i Amir Avdić, te drugi naveli su da optuženi nije bio u selu Beganovići u decembru 1993. godine.

“Ovaj čovjek nije kriv, tražim da ga oslobodite”, kazao je Midžić.

Optuženi Dževad Dulić je rekao kako nije bio u Beganovićima i da nikada ne bi počinio ništa loše budući da je odrastao sa pet sestara.

“Ovo Tužilaštvo je nanijelo štetu meni, a najviše mojoj djeci”, kazao je Dulić, plačući u sudnici.

Džana Brkanić


This post is also available in: English