Članak

Usvojen prijedlog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH

15. Jula 2015.00:00
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila je prijedlog o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Većina u NSRS-u je glasala da podržava održavanje referenduma na području Republike Srpske (RS) s pitanjem: “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru RS”.

Poslanici u NSRS-u su glasali sa 45 glasova za i 35 suzdrzanih.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je referendum „ključno pitanje za položaj Republike Srpske unutar BiH“.

On je dodao da već godinama Državni sud i tužilaštvo rade protiv interesa srpskog naroda, posebno zbog „pristrasnosti u radu na predmetima ratnih zločina“.

„Dok se Srbi optužuju za genocid i zločine protiv čovječnosti i udruženi zločinački poduhvat, pokoji Bošnjak koji je optužen za ratni zločin se samo tereti za individualna djela, a ne po komandnoj odgovornosti“, rekao je Dodik.

Ideju o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Dodik je pokrenuo još 2011. godine, ali je nakon pritiska Evropske unije, odustao od pokretanja referenduma i umjesto toga, započet je Strukturalni dijalog o pravosuđu.

Referendumu su se protivili delegati Srpske demokratkse stranke (SDS) a šef kluba te stranke Vukota Govedarica je kazao da je prijedlog referenduma „obračun Milorada Dodika sa sopstvenom politikom“.

„Vi ste oni koji ste nas doveli u ovu situaciju… Već ste jednom odustali od referenduma i odmah vam mogu reći da ćete opet to učiniti“, rekao je Govedarica.

Predstavnici Evropske unije u BiH zajedno sa ambasadama Sjedinjenih Američkih Država (SAD-a), Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije su povodom održavanja sjednice u NSRS o referendumu izdali saopštenje kojim su rekli da se treba raditi na „osnaženju pravosuđa u cijeloj BiH“.

„Pravosudne institucije na državnom nivou od ključnog su značaja za suverenitet i stabilnost BiH. Duboko smo zabrinuti da bi predloženi referendum mogao predstavljati neustavan pokušaj ne da se reformišu, nego da se potkopaju i oslabe, i time bi predstavljao direktnu prijetnju suverenitetu i sigurnosti zemlje u cjelini. To ne može biti tolerisano“, navedeno je u saopštenju.

Nakon što je NSRS usvojio prijedlog o održavanju referenduma, o ovome će se morati izjasniti Vijeće naroda Republike Srpske, a predstavnici Kluba Bošnjaka su već najavili da će zatražiti ocjenu ustavnosti takve inicijative.

Denis Džidić


This post is also available in: English