Članak

Tužilaštvo zatražilo kaznu za Čondrića

15. Jula 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi zatvorsku kaznu za Matu Čondrića zbog zločina počinjenog u Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Tužilac Milanko Kajganić ocijenio je da su dokazani svi navodi iz optužnice.
Čondriću je na teret stavljeno da je krajem jula ili početkom augusta 1992. godine omogućio dvojici pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) da u kotlovnici stadiona “Polet” siluju jednu osobu.
Prema optužnici, Čondrić je ovu osobu potom i sam seksualno zlostavljao na ponižavajući način. On je optužen i za psihičko i fizičko zlostavljanje dvije osobe.
Tužilac Kajganić je kazao da je nesumnjivo dokazano da je Čondrić bio vojni policajac, pripadnik 102. brigade HVO-a.
“Kada je u pitanju identitet optuženog, svjedokinja N.H. ga je identifikovala na šest fotografija, te ga opisala. Navela je da je za njegovo ime i prezime saznala od drugih žena zatvorenih u ‘Poletu’. Ona je optuženog 11. marta 2015. prepoznala i u sudnici”, istakao je Kajganić.
Kako je rekao, nema govora da je tačna teza Odbrane da je došlo do zamjene identiteta, jer je i oštećeni Marko Mitrić prepoznao na osnovu fotografija, a zaštićeni svjedok MC-3 i u sudnici.
“Nije sporno da je riječ o čovjeku na koga se odnosi optužnica”, kazao je Kajganić i dodao da su iskaze oštećenih N.H. i Marka Mitrića potvrdili i drugi svjedoci.
On je dodao kako Sud treba da pokloni vjeru svjedocima Tužilaštva, te da Čondrića proglasi krivim i kazni ga zatvorom.
Odbrana će završnu riječ iznijeti 21. augusta.

Džana Brkanić


This post is also available in: English