Članak

Svjedoci ne znaju ubice Srebreničana

15. Jula 2015.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, dvojica svjedoka Odbrane su rekla kako nisu čuli da su pripadnici Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali su ubistvima zarobljenika iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Svjedok Stamenko Milošević, koji je bio pripadnik ovog bataljona, kazao je da je bio na položaju u blizini sela Petkovci (općina Zvornik) za vrijeme dešavanja u Srebrenici.

Dok je bio na liniji, komandir njegove čete, kako je rekao, obavijestio je da su u Petkovce dovedeni zarobljenici, a “nekada kasnije” je čuo da su strijeljani na brani koja se nalazi u blizini Petkovaca.

On je kazao da ne zna ko je učestvovao u ubistvima, dodavši da nije čuo ni za koga iz svoje jedinice.

Svjedok je iskaz dao na poziv Odbrane optuženog Marka Miloševića, kojem se, zajedno sa Ostojom Stanišićem, sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca.

Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Svjedok Milenko Erić je također ispričao da je kao pripadnik Šestog bataljona bio na položaju sredinom jula 1995. godine, te da su povremeno dolazili optuženi Stanišić i Milošević. Dodao je da je optuženi Milošević ranjen na liniji, te da ga je previo.

Svjedok je izjavio kako se ranjavanje dogodilo najvjerovatnije 12. jula 1995. godine, dok je tužilac Predrag Tomić naveo da se radi o 16. julu.

I ovaj svjedok je rekao da pripadnici Šestog bataljona nisu imali veze sa zarobljenicima.

Suđenje se nastavlja 26. augusta.

Amer Jahić


This post is also available in: English