Članak

Nije kontrolisao “Plave orlove”

Odbrana Miluna Kornjače u završnoj riječi je istakla kako nije dokazano da je optuženi imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima “Plavih orlova” u Čajniču.

This post is also available in: English

Nakon završenog obnovljenog postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Odbrana je ocijenila da je dokazala da Kornjača nije imao efektivnu kontrolu nad pripadnicima “Plavih orlova” i kako nema dokaza da je on naredio ubistva civila počinjena 19. maja 1992. u Lovačkom domu.

Advokat Rade Golić je kazao kako nema dokaza da su metalne kontejnere i Lovački dom obezbjeđivali pripadnici “Plavih orlova”, već da je to činila policija.

“Nije dokazano da je Veljo Tadić bio pripadnik jedinice ‘Plavi orlovi’, što isključuje vezu njega i optuženog”, istaknuo je Golić.

Kornjača je prvostepenom presudom u maju 2014. godine, u nedostatku dokaza, bio oslobođen optužbi da nije kaznio Velju Tadića, koji je ubio 27 civila u Lovačkom domu 19. maja 1992. godine, kao navoda optužnice da je doprinio ubistvima civila iz sela Brdo. Presuda je djelomično ukinuta i suđenje je obnovljeno za tačke koje ga terete za ubistva na Mostini.

Kornjača je, kao komandir jedinice “Plavi orlovi”, proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini i osuđen je na pet godina zatvora.

Branilac Golić je napomenuo da je svjedok Željko Kuvelja kazao da je bio pripadnik “Plavih orlova”, a da Tadić nije bio pripadnik ove jedinice.

“Ne može se dokazati da je postojao odnos nadređeni i podređeni između Kornjače i Tadića”, dodao je on.

Golić je podsjetio na svjedočenje Desimira Đerića, koji je naveo da je bio prisutan kada je Kornjača saznao za ubistva i rekao: “Ko je to uradio, treba ga strijeljati”, te kako će svi misliti da su to uradili “Plavi orlovi”.

“Nema dokaza da su nepoznata lica iz ‘Plavih orlova’ učestvovala u ubistvima i zakopavanju civila. Ako su nepoznati, ostaje nejasno kako Tužilaštvo crpi zaključak da su ti nepoznati pripadnici ‘Plavih orlova’”, konstatovao je Golić.

Odbrana također smatra kako je dokazala da optuženi nije izdavao upute policijskim snagama u vezi sa dešavanjima u selu Brdo niti je izdavao naredbe za ubistva civila.

Kornjača će završnu riječ iznijeti 14. jula.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English