Članak

Tužilaštvo protiv medijskih istupa

29. Juna 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Državnog suda da produži mjere zabrane Azri Miletić, Senadu Šabiću i Rami Brkiću, optuženima za primanje i davanje mita.

This post is also available in: English

Tužilac Džermin Pašić je kazao da i nakon potvrđivanja optužnice postoji opasnost od ometanja postupka, te je predložio da se optuženima i dalje brani sastajanje i kontaktiranje sa svjedocima Tužilaštva.

“Smatramo da je produženje mjera zabrane u ovom minimalnom obimu važno za zaštitu postupka”, rekao je tužilac.

Odbrana optuženog Šabića usprotivila se izricanju ove mjere zabrane ističući kako nema realne opasnosti da će Šabić prilaziti nekome od svjedoka.

“Mjere koje je Tužilaštvo predložilo ne ometaju Šabića. Ali kao Odbrana se moram protiviti ovakvom prijedlogu. Još nisam dobio ni dokaz da je Šabić iz pritvorske jedinice u Mostaru upućivao poruke svjedocima, a zbog čega mu je pritvor bio određen”, kazao je branilac Husein Mušić.

Edina Rešidović, braniteljica optužene Miletić, predložila je Sudu da ne prihvati ovaj prijedlog.

“Nisu problem razgovori, već nagovaranje nekoga na nešto. To je krivično djelo”, rekla je Rešidović, podsjetivši na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Suda BiH o određivanju mjera zabrane.

Odbrana optuženog Brkića je kazala da se ne protivi mjerama, ali da tužilac nije iznio ni jedan navod o tome šta je optuženi učinio da bi mu mjere zabrane bile izrečene.

Šabić i Brkić su optuženi da su Miletić, koja je bila sutkinja Apelacionog odjeljenja, obećali novčani dar kako bi uticali na ishod drugostepenog postupka u kojem im se sudilo za organizirani kriminal, a da bi im se izrekla povoljnija sudska odluka. U optužnici se navodi da je Miletić pristala na to i od posrednika primila dio obećanog novca.

Optuženi su uhapšeni u februaru 2014. godine, a Sud im je nakon toga odredio pritvor. Nakon mjesec dana provedenih u pritvoru, Tužilaštvo nije tražilo produženje pritvora za Miletić i Brkića, dok je Šabić od juna bio u kućnom pritvoru.

Tužilac Pašić je rekao da na postupak utiče i to što optuženi i članovi njihovih porodica u medijima govore o postupku, radu Suda i Tužilaštva. Odbrane su kazale da je upravo Tužilaštvo informacije o postupku davalo medijima.

“Medije je kapacitiralo Tužilaštvo, a ne Odbrana. Najveći dio sadržaja o ovom predmetu potiče iz tužilačkih izvora. Što se tiče Odbrane, ona je vrlo skromno reagovala”, rekao je Asim Crnalić, Brkićev branilac.

Braniteljica Rešidović također je kazala da je o sadržaju optužnice saznala iz medija, prije nego što je i dobila optužnicu. Podsjetila je i da su snimci sa prvog ročišta koje je održano nakon hapšenja optuženih dati medijima bez da je Odbrana pitana za saglasnost.

Odluku o produženju mjera zabrane Sud će donijeti naknadno.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English