Članak

Saviću osam godina

29. Juna 2015.00:00
Sud BiH osudio je Slavka Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na osam godina zatvora zbog silovanja jedne ženske osobe u Vogošći 1993. godine.

This post is also available in: English

Savić je proglašen krivim da je, uz prijetnju oružjem, u maju i junu 1993. godine, dva puta ispred porodične kuće odveo zaštićenu svjedokinju na stanicu Krivoglavci u Semizovcu (općina Vogošća), naredivši joj da se skine i oralno ga zadovoljava, a zatim ju je silovao u svom automobilu.
“Vijeće je uvjerenje o krivici optuženog utemeljilo na iskazu zaštićene svjedokinje A, koji je detaljan i uvjerljiv. Svjedokinja A je iskreno opisala oba incidenta silovanja na koja ju je optuženi natjerao”, kazala je predsjedavajuća Sudskog vijeća Mira Smajlović i dodala da je oštećena nakon prvog silovanja ostala trudna, te da je kasnije pobacila.
Sutkinja Smajlović je dodala da određene nedoslijednosti u iskazu svjedokinje A, prema ocjeni Vijeća, nisu ključne za predmet – poput toga da li je ona silovana prije nego što ju je optuženi prisilio na seksualni odnos 1993. godine.
Savić je proglašen krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema krivičnom zakonu bivše Jugoslavije, koji je, kako je rekla sutkinja Smajlović, “vrijedio u vrijeme počinjenja djela”.
Pri izricanju visine kazne, kako je kazala Smajlović, Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti cijenilo da je Savić porodičan čovjek s troje djece, nije ranije osuđivan, dok je kao otežavajuće cijenilo beobzirnost i upornost izvršenja zločina kada je iskoristio nemoć svjedokinje A.
“Oštećena je kao pripadnica manjinskog naroda u to vrijeme u opštini Vogošća strahovala za svoj život i život svog maloljetnog djeteta. Optuženi je stavljajući pištolj pod vrat svjedokinje pred djetetom izazvao veliki strah kod oštećene i njene kćerke. Također vrijedi napomenuti teške posljedice koje su trudnoća i njen prekid ostavili na svjedokinju A”, rekla je Smajlović.
Presudom Saviću naloženo je da svjedokinji A zbog naknade nematerijalne štete isplati 30.000 maraka u roku od 90 dana od pravosnažnosti presude.
“Vijeće je našlo opravdanim da se bavi zahtjevom za naknadu štete koji je postavila svjedokinja A, s obzirom da je oštećena iznijela jasan zahtjev i potkrijepila ga dokazima. Vijeće je zaključilo da se razmatranjem ovog zahtjeva ne bi dodatno odužio postupak”, kazala je Smajlović.
Sudsko vijeće je produžilo mjere zabrane putovanja Saviću.
Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.

Denis Džidić


This post is also available in: English