Članak

Brnjić negira pripadnost HVO-u

16. Juna 2015.00:00
Odgovarajući na unakrsna pitanja Državnog tužilaštva, optuženi Marijan Brnjić je rekao da u aprilu i maju 1992. godine nije bio član Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te dodao da u tom periodu u Odžaku nije ni postojao HVO.

This post is also available in: English

Drugog dana svjedočenja u svoju korist na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, Brnjić je kazao da je 1991. napustio Odžak i otišao u Njemačku, te da se u sedmici prije Uskrsa, krajem marta ili početkom aprila 1992. godine, vratio da posjeti rodni kraj.
Na pitanje tužioca Miroslava Janjića da li se zatim uključio u jedinice HVO-a u Odžaku, Brnjić je odgovorio da nije, već da je nakratko bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) BiH, do vraćanja u Njemačku u maju 1992.
Tužilac je zatim optuženog pitao zašto se njegovo ime nalazi u registru pripadnika HVO-a za period od kraja aprila do sredine jula 1992., a Brnjić je rekao da za to “nema objašnjenje”.
“Tada uopšte nije ni postojao HVO. Mislim da je HVO formiran tek u septembru kada je oformljena Herceg-Bosna”, odgovorio je Brnjić.
On je izjavio i da, iako je 1991. bio predsjednik ogranka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Posavskoj Mahali, nije znao za formiranje HVO-a sve do odlaska u Njemačku 10. maja 1992. godine.
Na pitanje zašto je zapamtio precizno datum odlaska iz Odžaka nazad u Njemačku, Brnjić je odgovorio da je tog dana sreo brata u Zagrebu koji je nosio novine, zbog čega je zapamtio naslov – “Odžak prvi slobodan grad u BiH”.
Brnjić je, zajedno s Martinom Barukčićem, Pavom i Ilijom Glavašem, optužen za silovanja žena srpske nacionalnosti u periodu od juna do augusta 1992. godine u Odžaku. Oni su, kako se navodi u optužnici, u to vrijeme bili pripadnici 102. brigade HVO-a.
Na tužiočevo pitanje da li je od maja 1992. ikada napuštao Njemačku, Brnjić je odgovorio da jeste odlazio nakratko u Švicarsku i Austriju. Kazao je da, iako je imao izbjegličku vizu, nije zaustavljan ili pregledan na granicama.
Suđenje će se nastaviti 23. juna, kada će biti održana statusna konferencija na kojoj će Odbrane ostale trojice optuženih iznijeti plan dokaza.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English