Članak

Stradanje članova porodice

11. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, četiri svjedoka Državnog tužilaštva ispričala su kako su članovi njihovih porodica nestali 1992. godine.

This post is also available in: English

Fatima Memić je izjavila da je 1992. godine njen sin Jasmin odveden iz sela Donji Ranković, i da je čula da je “uhvaćen na cesti”, a njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici na Pribiću.
“Oni su razabrali našu djecu i odveli 11 mladića”, kazala je Memić, pojasnivši da je “čula od komšije Mile da su odvedeni u Pribinić”.
Prisjećajući se bijega iz Donjeg Rankovića, svjedokinja je rekla da je “vidjela policajce s bijelim opasačima”.
Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu da su u periodu od juna 1992. do 30. juna 1993. učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, Teritorijalne odbrane (TO) i vojnog zatvora.
Oni su optuženi i da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, odveli na planinu Borje i ubili ih.
Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.
Ziba Memić je posvjedočila da je čula kako je njen sin Munir uhvaćen u Rankoviću. Kazala je da s jetrvom Fatimom tri puta išla u zatvor Pribinić da traže sinove, jer su saznale da su tu dovedeni.
“Mile nam je pričao tako. Da ih je išao prašiti radi ušiju”, rekla je svjedokinja, pojasnivši da misli na komšiju Mileta Devića.
Na ovom suđenju svoj iskaz je dao i Salih Begović, koji je ispričao da je od kćerke saznao da je vidjela kada je vojska u Rankoviću pohvatala mladiće – među kojima je bio i njegov 17-godišnji sin Fahrudin – vezala ih i odvezla kombijem u nepoznatom pravcu.
On je kazao da je posmrtne ostatke sina pronašao kada je otvorena grobnica u Bebama.
Svjedokinja Almira Isić je rekla da je saznala kako je njen brat Dževad Memić zajedno sa drugim osobama odveden, nakon čega je čula da su u zatvoru u Pribiniću. Isić je objasnila da je kasnije saznala da su ubijeni na Bebama i zakopani u masovnu grobnicu, te da je brata sahranila prije 15 godina u Tešnju.
Suđenje se nastavlja 2. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English