Članak

Molba Mariću za informacije o suprugu

11. Juna 2015.00:00
Svjedokinja Safija Hrinić uputila je molbu Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru, da joj kaže gdje se nalaze posmrtni ostaci njenog supruga.

This post is also available in: English

“Časno Vijeće, molim Vas kao supruga nestalog, kao majka djece koja su ostala bez oca, da zamolite gospodina Nikolu Marića da nam kaže gdje su mu kosti. Ja nisam rekla, Bože sačuvaj, da je on to uradio, ali ih je odveo”, kazala je Hrinić.
Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Hrinić je ispričala da joj je suprug 2. augusta 1993. zatvoren u Srednjoškolski centar u Prozoru, dok je ona s djecom protjerana iz grada sa ostalim bošnjačkim stanovništvom. Rekla je da je saznala da je njen suprug Hasko bio na spisku zatvorenika koje je posjetio doktor u Srednjoškolskom centru.
“Saznala sam da je predveče došao Nikola Marić i prozvao ljude koji su se javili doktoru. Odvezeni su nekim poluteretnim vozilom, tamić, ‘Zastava’. Prve spoznaje sam dobila od Remze Čolaka i Esada Beganovića”, navela je svjedokinja i dodala da od tada nikada nije pronašla supruga.
Ona je ispričala i da je 2008. srela optuženog Marića.
“Uvijek sam razmišljala kako ću mu se obratiti kao čovjeku kad ga sretnem i pitati za supruga. Ja bih bila idiot kad bih rekla da mi je odbrusio. Rekao je: ‘Znam šta bi pitala. Ja imam saznanja, dok ih utvrdim, čut ćemo se’”, navela je Hrinić.
Optuženi Marić je kazao kako nije kontaktirao sa svjedokinjom.
Nikola Marić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je po 25 tačaka optužnice da je od novembra 1992. do oktobra 1993. godine vršio progon učestvujući u ubistvima, mučenju i drugim nečovječnim djelima. Na teret mu je stavljen i nestanak šest osoba iz Srednjoškolskog centra u Prozoru.
Svjedok Osman Šabić je ispričao da je imao petnaest godina kada je s dijelom porodice protjeran iz sela Družinovići (općina Prozor). Izjavio je da je naredbu za odlazak pred kućom njegove tetke uputio Nikola Marić zvani Nidžo.
Šabić je istakao da je Nikola Marić izdvojio njegovog oca iz kamiona, te da mu je tražio novac uhvativši ga za prsa. Dodao je da su trojica braće Kmetaš izdvojeni iz kamiona kod Vatrogasnog doma u Prozoru, ali da tu nije vidio optuženog.
Na ovom ročištu saslušan je i vještak vojne struke Dragomir Keserović, koji je rekao da je iz dokaza zaključio da je optuženi Marić bio pripadnik “Kinder voda” HVO-a, Vojne policije Brigade “Rama”, ali se nije mogao izjasniti o njegovoj funkciji.
Keserović je konstatovao da je Marić vodio glavnu riječ na terenu, ali da nije mogao sam učiniti ništa, već da je bio dio sistema koji je djelovao na određenom prostoru, s ciljem da ukloni jednu etničku grupu i ispuni plan stvaranja takozvane države Herceg-Bosne.
Suđenje se nastavlja 2. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English