Članak

Ubijena i spaljena u kući

10. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je od komšije saznao da su mu majku ubili Jovanovići.

This post is also available in: English

Svjedok Nurija Makota je izjavio da mu je komšija Petar Pljevačić rekao da su njegovu majku Aišu 4. juna 1992. u selu Bučkovići (općina Čajniče) ubila “gamad iz Medoševića, zaseok Haluge”.
“Ispričao mi je da je sjedila kraj kuće i da su se pozdravili kad je krenuo na košnju. Dok je kosio, ugledao je šestoricu ljudi s puškama koji su došli pred kuću”, kazao je Makota i dodao da mu je komšija rekao da su to bili Jovanovići – Stevo, Mladen, Milosav, Marijan, Slavko i Goran.
Njegova majka, posvjedočio je, bila je jedina Bošnjakinja u selu.
On je naveo da mu je komšija kazao da se sakrio iza stabla dženarike, odakle je sa udaljenosti od oko 30 metara gledao kako Jovanovići tjeraju njegovu majku u kuću.
“Rekao je da su joj naredili da sjedne na sećiju. Onda se zapucalo, zarafalalo, on je uši začepio. Kada su se njih šestorica izmakla, on je kroz vrata vidio moju majku pokraj sećije, leži skupljena. Potom su zapalili staru pa novu kuću. A zatim kuću Vehida Popovića”, pojasnio je svjedok.
Naveo je i da on ne poznaje Jovanoviće, ali da su mu riječi komšije Petra Pljevačića potvrdili i izvjesni Rade Vasiljević te Milan Mašić.
Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović optuženi su da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi i da su u prvoj polovini jula u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dvoje civila ubijeno je iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu koju su prethodno zaključali, dok se kuća zapalila.
Makota je kazao da je 2003. godine, na osnovu onoga što mu je rekao komšija Petar, pronašao spaljene kosti svoje majke.
“Identifikovali smo je pomoću zlatnika koje je nosila. (…) Smirio sam se kad smo je ukopali”, naveo je svjedok.
Makota će unakrsno biti ispitan na ročištu 18. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English