Članak

U julu presuda za zločin u Trusini

8. Juna 2015.00:00
Presudu Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću i Nihadu Bojadžiću, optuženima za zločin počinjen u selu Trusina kod Konjica, Sud BiH će objaviti 13. jula.

This post is also available in: English

Posljednjeg dana iznošenja završne riječi, optuženi Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), uputio je saučešće porodicama hrvatske nacionalnosti čiji su članovi ubijeni u Trusini, dodavši kako se ne smatra odgovornim.

“Časni sude, ja sam nevin. Ja nisam kriv za zločin u Trusini koji se dogodio 16. aprila 1993. godine”, rekao je on.

U napadu ABiH na ovo selo ubijeno je 15 civila i strijeljano šest pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.

Optuženi Bojadžić smatra se žrtvom, a krivca za to, kako je kazao, vidi u Vesni Budimir, tužiteljici koja je pokrenula ovo suđenje. Rekao je kako je tužiteljica, između ostalog, prikrivala dokaze koji su za njega oslobađajući. Zbog ovoga su branioci podnosili prijave Uredu disciplinskog tužioca, a odgovor je, kako je naveo, bio “da će to sud utvrditi”.

“Ja sam u ratu bio samo dobar ratnik, a nikako zlikovac. (…) Ti pravi zločinci su i dalje na slobodi bez ikakvih optužnica”, kazao je on.

U završnoj riječi je ponovio je ono što je rekao kada je svjedočio, a to je da tog dana nije bio u Trusini.

“Moj alibi je neupitan. Zakon prirode – ne može ista osoba biti na dva mjesta”, kazao je Bojadžić, te dodao da je bio u Trusini, do zločina ne bi došlo.

Bojadžiću je na teret stavljeno da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom. Pored njega, jedinici “Zulfikar” pripadali su optuženi Memić, Salčin i Hodžić, dok je Hakalović bio vojnik brigade “Neretvica”.

Iskazi svjedoka na kojima Tužilaštvo BiH temelji optužnicu protitv Bojadžića, kako je rekla njegova braniteljica Edina Rešidović, kontradiktorni su u bitnim činjenicama.

“Na osnovu njihovih iskaza se ne može utvrditi odgovornost Bojadžića”, dodala je ona.

Vasvija Vidović, druga braniteljica, podsjetila je na brojne pohvale koje je Bojadžić dobio u ratu i poslije, dok je profesionalno radio u vojsci. Ona je dodala kako se niti jedan incident nije desio kada je on imenovan za komandanta jedinice

“Zulfikar” 1994. godine, a koja je tada promijenila naziv.

Ovo je najduže prvostepeno suđenje pred Sudom BiH. Hapšenja za zločine u Trusini počela su 2009. godine, a godinu kasnije krenulo je suđenje. Svi optuženi presudu čekaju na slobodi.

U ovom predmetu je bio i Zulfikar Ališpago, ali je postupak razdvojen zbog njegove bolesti. Optužen je što, kao komandant jedinice “Zulfikar”, nije preduzeo “nužne i razumne mjere” da počinioci zločina budu kažnjeni.

Amer Jahić


This post is also available in: English