Članak

Počelo suđenje Stanareviću

8. Juna 2015.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Željku Stanareviću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bihaća.

This post is also available in: English

Tužilaštvo tereti Željka Stanarevića da je, kao vojni policajac Petnaeste bihaćke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru širokog i sistematičnog napada vojske i policije na mjesta Ripač, Ćukovi, Orašac, Klisa i Kulen-Vakuf (općina Bihać), učestvovao u progonu bošnjačkih civila.

Na teret mu je stavljeno da je između 24. juna i prve polovice jula 1992. godine, učestvovao u ubistvu 11 zatočenika iz objekta u Ripaču, koje je s drugim pripadnicima VRS-a odvezao do jame Bezdan. Stanarević je optužen da je usmrtio četiri lica i učestvovao u bacanju tijela u jamu.

Iz jame su 1997. ekshumirani posmrtni ostaci 83 osobe, među kojima i 11 osoba izvedenih iz logora u Ripaču.

Kako je u uvodnim riječima kazao tužilac Emir Neradin, Tužilaštvo će dokazati svjesno učešće optuženog u ubistvima i planu stvaranja “srpske države”.

O projektu “srpske države” i samim progonima svjedočit će mještani ovog područja. On je naveo da je sa ovog područja prognano 6.000 Bošnjaka.

Neradin je istakao da će pripadnici Stanice javne bezbijednosti (SJB) Bihać, koji su učestvovali u čuvanju zatočenika, svjedočiti o dolasku vojne policije u Ripač, te identifikovati optuženog, koji je viđen kako baca zatočenike na karoseriju kamiona i udara ih.

Odbrana je navela da je optužnica protiv Stanarevića preuranjena i neprecizna, te da je posrijedi nekvalitetna istraga.

U septembru prošle godine, za ovaj zločin je sa Stanarevićem optužen i Dragan Dopuđa, koji se, prema informacijama Tužilaštva BiH, nalazi u Srbiji.

Tužilaštvo je u martu ove godine zatražilo da suđenje Stanareviću bude odgođeno za mjesec, jer su očekivali izručenje “saizvršioca” iz Srbije. Na današnjem ročištu nije bilo riječi o drugom optuženiku.

Planirano je da prvi svjedok Tužilaštva bude saslušan 29. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English