Članak

Krvava žena u kući

29. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Radomanu Fundupu za zločine počinjene u Foči, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je 1992. godine u jednoj kući vidio povrijeđenu zaštićenu svjedokinju C-1.

This post is also available in: English (English)

Tihomir Vidović je kazao da je 1992. razvozio hranu po linijama u blizini Foče, te da je jednog dana na putu vidio grupu žena pored jedne kuće u Čohodor Mahali.

“Kažu bila neka pucnjava. Ušao sam u sobu i tamo je sjedila ta C-1 osoba. Ona je jaukala. Mi smo uzeli ćebe i prebacili preko nje, bilo je i nekog krvarenja. Ležala je zgrčena na patosu… Ja sam morao ići na liniju, ali Peđa Kunarac ju je odveo u bolnicu”, prisjetio se Vidović.

Radoman Fundup, bivši pripadnik Fočanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za ubistva i zlostavljanje civila. S još dvije osobe on je, prema optužnici, u Čohodor Mahali učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

Na ovom ročištu, Državno tužilaštvo je saslušalo i zaštićenog svjedoka C-4, koji je rekao da je početkom aprila 1992. godine napustio Čohodor Mahalu iz straha, te otišao u naselje Gornje Polje, gdje je boravio kod sestre.

“Supruga je s manjim sinom ostala u Mahali. Pričala mi je da su joj jedan dan došli Tuta i Radoman. Zalupali su na vrata, a ona nije htjela otvoriti. Radoman joj je rekao da će pucati ako mu ne otvori. Ušao je s pištoljem u kuću, tražio neku pušku. Prerovio je sve”, kazao je C-4.

Svjedok je pojasnio da njegova žena nije poznavala Radomana Fundupa, već da se žalila komšiji Voji Drakuli nakon dolaska vojnika u njenu kuću, koji joj je po opisu rekao da je to Radoman Fundup.

Zaštićeni svjedok se prisjetio i kako je ispred zgrade u naselju Gornje Polje vidio kako dvojica vojnika izvode dvojicu sinova Salema Biće i još jednu osobu, nakon čega su prema njima okrenuli puške.

“Iznad nas je bila jedna baba koja je zagalamila i mi smo izašli na balkon. Ona je vikala dole: ‘Nemoj, Radomane!’ Ispred zgrade su bila dvojica Bićinih sinova i jedan Ferid. Ispred njih su bili Tuta i taj Radoman i uperili su oružje u njih kao da će ih ubiti. Baba ih je klela i oni su spustili oružje i otišli”, rekao je C-4.

Tokom unakrsnog ispitivanja, zaštićeni svjedok je kazao da ne poznaje optuženog Fundupa, kao i da nije mogao sa balkona vidjeti da li je drugi vojnik bio osoba s nadimkom Tuta, ali da to “pretpostavlja”.

“Njih dvojica su skupa išli, bili kao vojna policija”, rekao je C-4.

Fundup je optužen za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. S još jednom osobom, kako je navedeno u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške, dajući im dojam da će biti strijeljani.

Suđenje se nastavlja 17. juna.

Denis Džidić


This post is also available in: English (English)