Članak

Naredne sedmice presuda Laličiću

22. Maja 2015.00:00
Državni sud će u ponedjeljak, 25. maja, izreći presudu Zaimu Laličiću, optuženom za zločine počinjene u Hrasnici kod Sarajeva.

This post is also available in: English

Laličić je, kao bivši pripadnik Prvog korpusa ABiH i stražar u zatočeničkom objektu u Hrasnici, optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne ženske osobe, kao i učešće u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog civila.

Istog dana planiran je i nastavak izlaganja završne riječi Odbrane Nihada Bojadžića, koji je s Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom, Senadom Hakalovićem i Nedžadom Hodžićem optužen za zločine počinjene 1993. godine u Trusini (općina Konjic).

Završne riječi Odbrane Bosiljka i Ostoje Markovića, optuženih za silovanje u Kotor-Varoši počinjeno 1992. godine, zakazane su za utorak, 26. maj.

U srijedu, 27. maja, u svoju korist svjedočit će Jasmin Čoloman, optužen za zločin počinjen u Vitezu.

Dan kasnije, planirano je da u svoju korist svjedoče Dževad Salčin i Nihad Bojadžić, koji su optuženi za zločine počinjene na planini Igman, odnosno u Jablanici.

Ranije odgođena statusna konferencija, na kojoj bi trebao biti prezentovan nalaz o sposobnosti optuženog Joze Đojića da prati suđenje, zakazana je također za srijedu. Njemu je na teret stavljen zločin počinjen na području Odžaka 1992. godine.

Sljedeće sedmice pred Sudom BiH će se nastaviti i suđenja za zločine počinjene u Sanskom Mostu, Višegradu, Sarajevu, Vogošći, Bileći, Srebreniku, Trnovu, Prijedoru, Bihaću, Mostaru, Bosanskom Brodu, Bijeljini, Odžaku, Cazinu, Foči, Kladnju, Zvorniku, Prozoru, Čajniču i Tesliću.

Lamija Grebo


This post is also available in: English