Članak

“Miće” bile strah i trepet

21. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, bivši pripadnik Civilne zaštite (CZ) rekao je da je na planini Borje kopao rupu u kojoj su, kako je kasnije čuo, pronađeni leševi.

This post is also available in: English

Petar Filipović je izjavio da ga je polovinom 1992. godine, prolazeći kroz mjesto Pribinić, jedan vojnik natjerao da uđe u kamion kako bi išao na kopanje rova.
“On je čekao dok se skupilo nas desetak i naredio dvojici da uzmu krampe i lopate. Odvezao nas je na Borje. Rekao je da izlazimo i uzmemo krampe i lopate. Odveo nas je niz jednu strminu i rekao da kopamo rov jer očekujemo neprijatelja sa suprotne strane”, ispričao je svjedok.
On je kazao kako su do navečer iskopali rupu dubine do jednog metra. Na pitanje da li je znao za šta je rupa iskopana i da li je ličila na rov, on je odgovorio da nije znao “dok nisu pronađeni leševi”.
“Navodno da su muslimani tu bili”, rekao je Filipović.
Svjedok je kazao i da misli da je vojnik koji ga je natjerao da ide na Borje i kopa bio pripadnik “Mića”. Dodao je kako ga ne zna, ali se sjeća da je bio stariji i krupniji čovjek.
“‘Miće’ su bile strah i trepet i prema vojnicima i policajcima, a i prema srpskom stanovništvu”, rekao je svjedok, koji je tokom rata bio angažovan u CZ-u.
Filipović je svjedočio na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, optuženima da su u junu 1992. godine učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, Teritorijalne odbrane (TO) i vojnog zatvora.
Oni su optuženi i da su, u noći između 17. i 18. juna 1992. godine, 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić odveli na planinu Borje i ubili.
Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.
O kopanju rova na planini Borje svjedočio je i Branislav Popović, bivši pripadnik CZ-a. On je opisao kako mu je jednog dana naređeno da uđe u kamion, nakon čega je odvezen u pravcu Banje Luke.
“Jedno lice mi je naredilo da idem na kamion. Ne mogu opisati to lice, mislim da je bio pripadnik ‘Mića’”, izjavio je svjedok, dodavši da je tada s njim na kamionu povezeno još osoba.
Po dolasku u jednu šumu kamion se zaustavio, a njima je rečeno da kopaju rov jer se očekuje napad.
Na pitanje kada je čuo za “Miće”, Popović je odgovorio da je to bilo u junu 1992. godine. Pripadnike ove formacije opisao je kao osobe koje su nosile uniforme, šešire i naočare.
“Nikoga od njih nisam poznavao… Neki ljudi su ih se plašili”, dodao je.
Suđenje se nastavlja 28. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English