Članak

Maloljetnici u logoru

21. Maja 2015.00:00
Na suđenju Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Optužbe ispričali su kako su u ljeto 1993. kao maloljetnici odvojeni od porodica i odvedeni u logor.

This post is also available in: English

Ibrahim Lulić, koji je tada imao 16 godina, kazao je da je 28. augusta 1993. pred njegovu kuću u selu Višnjani (općina Prozor) došao njegov daidža Suljo Konjarić “sa Nidžom”, kojeg nije poznavao.

“Daidža je rekao da je Nidžo naredio da se cijelo seli spremi i da idemo prema Donjim Višnjanima. Pošli smo – djeca, žene i starci. (…) Muškarci su mjesec ranije odvedeni u logor”, naveo je Lulić.

On je pojasnio da su mještani iz sela išli pješke do mjesta Usove, odakle su prevezeni kamionima do kuće Luke Solde, gdje su bili vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Sa kamiona su odvojili nas nekoliko maloljetnika. Elvedin Konjarić je bio najmlađi, a tu su bili i Džemal Konjarić, Enes Konjarić i nekoliko starijih od nas. Odvedeni smo u srednjoškolski centar u Prozoru, potom u policiju, a završio sam na Heliodromu”, naveo je Lulić.

On je dodao da je u logoru ostao četiri mjeseca. Optuženog Nikolu Marića, kako je rekao, kasnije nije viđao.

Svjedok Amir Konjarić, koji je u to vrijeme također bio maloljetan, kazao je da je Nikola Marić naredio mještanima da napuste selo Višnjani. Isti dan, kako je dodao, vidio ga je u mjestu Usove.

“Ne branim ga niti ga optužujem. Nije nas čovjek maltretirao”, rekao je Konjarić.

On je ispričao kako je s ostalim mještanima Višnjana stigao do kuće Luke Solde, te da su njega i još osam ili devet momaka sa kamiona izdvojio izvjesni Milan, koji ih je odvezao u srednjoškolski centar u Prozoru.

Konjarić je naveo da je njegov otac Bećir odveden sa drugim muškarcima u julu 1993. u srednjoškolski centar. Taj dan je, kako je posvjedočio, vidio Nikolu Marića i “druge pripadnike ‘Kinder voda’”.

Nikola Marić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima na području općine Prozor.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Halil Konjarić, koji je kazao da je 12. jula odveden u policiju, a potom i srednjoškolski centar u Prozoru, nakon što su mještanima sela Višnjani Nikola Marić, Luka Soldo i izvjesni Brizar rekli da im je naređeno da ih uhapse zbog njihove sigurnosti.

On je kazao da ih je nakon dvije večeri Nikola Marić prozvao, te da su odvezeni u Ljubuški, a potom u logore Dretelj i Heliodrom.

Na pitanje tužiteljice Sanje Jukić da li je imao sina, svjedok je odgovorio da je mjesec nakon što je zarobljen, njegova porodica protjerana, a njegov maloljetni sin Džemal odvojen i odveden u srednjoškolski centar.

Suđenje Mariću se, prema rasporedu, nastavlja 28. juna.

Džana Brkanić


This post is also available in: English