Članak

Pomoć optuženog Čondrića

20. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja Mati Čondriću za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, zaštićeni svjedok Odbrane je rekao da mu je optuženi pomagao tokom zatočeništva 1992. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok MC-4 je ispričao kako mu je optuženi Čondrić, kojeg poznaje čitav život, dolazio u posjetu u zatvor u staroj zgradi policije u Bosanskom Brodu i donosio mu cigare.
On je kazao da mu je optuženi pomogao da napusti Bosanski Brod, ali da mu nije “sto posto poznato kako”.
Svjedok MC-4 je rekao da Čondrića nije viđao na Poletovom igralištu.
Dodao je da je bio u zarobljeništvu sa Markom Mitrićem, ali da nije primijetio da ga je neko udario niti mu je Mitrić o tome govorio.
U unakrsnom ispitivanju, svjedok je kazao da je na Poletu “po priči bilo deset do 15 žena”, te da je čuo da je bilo “udaranja i silovanja”, ali da tome nije prisustvovao.
Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u prostorijama stare zgrade policije u Bosanskom Brodu zlostavljao jednu osobu, kao i počinio druge zločine u tom gradu.
Na ovom ročištu je svjedočio i Josip Blažević, koji je kazao da je bio zajedno sa optuženim u Vojnoj policiji HVO-a u Bosanskom Brodu, te da je u jedinici bilo još osoba sa imenom Mato.
Blažević je rekao kako misli da je optuženi ranjen dva puta – jednom u julu, naglasivši da nije siguran, a drugi put u augustu 1992. godine.
Na upit Državnog tužilaštva da li je neko čuvao privedena lica u zgradi stare policije, Blažević je odgovorio da mu nije poznato i da “misli da ih nije niko čuvao”.
On je kazao da nije vidio žene na stadionu.
Suđenje će se nastaviti 27. maja.

Lamija Grebo


This post is also available in: English