Članak

Smrt maloljetnog sina

14. Maja 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da je Nikola Marić naredio predaju muškaraca iz sela Donji Višnjani.

This post is also available in: English

Muharem Konjarić je ispričao da je bio pripadnik Armije BiH (ABiH) do pada Prozora pod vlast Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u oktobru 1992. Nakon toga, kako je opisao, vojnici HVO-a svakodnevno su dolazili u njegovo selo Donji Višnjani, pa su se mještani zbog straha krili u šumi.
On je kazao da je optuženog Nikolu Marića zvanog Nidžo prvi put vidio u selu u julu 1993. godine.
“Ja sam bio u šumi, a moja supruga Sabiha mi je rekla da je on pred kućom Sulje Konjarića i da je poručio da se muškarci predaju, inače će naići vojska i maltretirati žene i djecu”, prisjetio se Konjarić.
On je kazao da je potom otišao pred kuću komšije Sulje, gdje je vidio optuženog. Sutradan su se predali, kako je rekao svjedok, i odvezeni su u srednjoškolski centar u Prozoru.
“Tu sam bio 12 dana. Nakon toga su me pustili ljudi što me znaju”, kazao je svjedok i dodao da je optuženog opet vidio 28. augusta, kada su protjerane žene i djeca iz sela.
Prema svjedoku, tada je njegov maloljetni sin Elvedin odvojen.
“Čuo sam da ga je ubio Ivan Jakovljević”, kazao je svjedok i dodao da je nakon protjerivanja, on pobjegao na teritoriju pod kontrolom ABiH.
Na pitanje Odbrane, on je kazao da nije čuo da je Marić u njegovom selu učinio nešto loše, ali da je čuo priče o drugim selima.
Sabiha Konjarić, supruga svjedoka Muharema Konjarića, također je svjedočila na ovom ročištu i kazala da je u julu 1993. obavijestila supruga da je Nikola Marić poručio da se muškarci predaju, a da je ostalim civilima govorio da su sigurni.
“On nas je otjerao, a srce mi je ostavio. (…) Ubio ga je drugi vojnik, ali on ga je maloljetnog skinuo”, kazala je Konjarić i dodala da je Marić lično tvrdio da je on glavni za njihovo selo, te ga smatra odgovornim.
Ona je pojasnila da je izvjesni Ilija povikao da njen sin siđe s kamiona, u koje su ulazili protjerani civili iz Donjih i Gornjih Višnjanja. Kako je saznala, njenog 15-godišnjeg sina Elvedina odveli su u srednjoškolski centar u Prozoru, a mjesec dana kasnije je ubijen.
“Voljela bih da nisam došla na suđenje, ali srce nije moglo, jer je moje dijete…”, rekla je kroz plač svjedokinja.
Nikola Marić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.
Himzo Konjarić, treći svjedok na ovom ročištu, kazao je da je bio sa optuženim pred kućom njegovog oca Sulje 12. ili 13. jula 1993. godine, kada im je on rekao da se predaju.
Prema njegovom iskazu, nakon predaje je odveden u logor u Prozoru, a potom i u Ljubuški, Dretelj i u Gabelu. U logoru je proveo ukupno 100 dana.
Suđenje se nastavlja 21. maja.

Džana Brkanić


This post is also available in: English