Članak

Stanišić nije izdavao naredbe za ubistva

13. Maja 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao kako nije čuo da je optuženi Ostoja Stanišić izdavao naredbe za ubistva Srebreničana na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Svjedok Mirko Deurić je kazao kako nije čuo da su pripadnici jedinice kojom je komandovao Stanišić, a kojoj je i on pripadao, čuvali zarobljenike u Petkovcima, a zatim učestvovali u ubistvima na brani.

Nakon pada Srebrenice, kako je rekao svjedok, stigla je naredba da vojnici moraju biti na borbenom položaju, te da je to trajalo deset do 15 dana. Kazao je da je na položaju viđao optuženog Stanišića, gdje se nalazilo i istureno komandno mjesto.

Stanišiću se, zajedno sa Markom Miloševićem, sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod Petkovaca. Prema optužnici, zarobljenici su bili u novoj školi u Petkovcima prije odvođenja na obližnju branu.

Stanišić je, kako se navodi u optužnici, bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske sa sjedištem u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.

Ljubica Nikolić, drugi svjedok Odbrane, kazala je da je bila kuharica u ovom bataljonu i da je sredinom jula 1995. godine optuženi Stanišić “više vremena provodio na liniji”.

Ona je kazala kako nije vidjela da su zarobljenici čuvani u podrumu komande bataljona koja se u to vrijeme nalazila u staroj školi. Pojasnila je da se u podrum nije smjelo prilaziti jer je tamo držano naoružanje. Svjedokinja je rekla da zarobljenike u Petkovcima uopšte nije vidjela.

Suđenje se nastavlja 20. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English