Članak

Hapšenja u Tesliću

7. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Tesliću, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se napada na njegovo selo Gornji Ranković izveden početkom juna 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Asim Isić je rekao da se radilo o bošnjačkom selu u koje je nakon borbi ušla srpska vojska i policija sa spiskom po kojem su hapsili ljude. On je kazao da je gledao odvođenje grupe mladića koji su bili ošišani na ćelavo.

“Odvedeni su i ja ih nikada više nisam vidio”, izjavio je svjedok i dodao da ne zna nazive jedinica koje su ušle u selo.

Svjedok je rekao da je krenuo bježati kroz šumu gdje su bili položaji srpske vojske. Međutim, kako je kazao, uhapšen je i odveden u policiju u Tesliću, gdje je ispitivan oko dva sata, nakon čega je prebačen u prostorije Teritorijalne odbrane (TO).

U TO-u u Tesliću, kako je dodao, zatekao je oko 120 ljudi, od čega je bila polovina iz njegovog sela. Rekao je da su uslovi bili loši i da su jedanput na dan dobivali hranu. Dodao je da je zarobljeništvo napustio nakon mjesec dana.

Isić je svjedočio na suđenju Draganu Marjanoviću, Saši Gavranoviću, Vitomiru Deviću, Zoranu Šljuku, Dragomiru Kezunoviću i Dariju Slavuljici, optuženima da su junu 1992. godine učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, TO-a i vojnog zatvora.

Oni su optuženi i da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, odveli na planinu Borje i ubili.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Ramiz Skopljak, drugi svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da je iz svog stana u Tesliću odveden u policiju početkom juna 1992. godine.

“Došli su po mene i odveli me u podrum policije”, rekao je svjedok, koji nije spominjao optužene.

Kako je izjavio, tu je proveo nekoliko dana, a svakodnevno su premlaćivani. Iz policije, dodao je svjedok, prebačeni su u prostorije TO-a, gdje je vidio grupu mladića ošišanih na ćelavo.

“Bilo je opet premlaćivanja”, kazao je svjedok koji je iz zgrade TO-a pušten poslije 14 dana.

Suđenje se nastavlja 21. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English