Članak

Enklave naoružavane iz Hrvatske

7. Maja 2015.00:00
Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Janko Kecman kazao je da su, tokom rata u Bosni i Hercegovini, zaštićene muslimanske enklave snabdijevane oružjem preko Hrvatske.

This post is also available in: English

Kecman, koji je bio komandant helikopterske eskadrile u vojsci Republike Srpske Krajine (RSK), izjavio je da je ta vojska oborila avione i helikoptere koji su, uprkos međunarodnom embargu, prevozili u Bihać vojnu opremu i oružje za Armiju BiH (ABiH).

Na isti način, naoružanje je, po svjedoku, bilo dopremano i u druge zone pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN) – Sarajevo i Srebrenicu.

“Imali smo operativne podatke da se Armija BiH snabdijeva iz logističkog centra u Zagrebu”, kazao je Kecman.

Kao primjere, Kecman je naveo da je vojska RSK-a 7. maja 1994. godine kod Slunja oborila helikopter ABiH u kojem je poginuo i tadašnji ministar spoljnih poslova BiH Irfan Ljubijankić.

Ratku Mladiću, bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), sudi se za genocid u Srebernici te u još nekoliko opština počinjen 1992. godine, terorisanje građana Sarajeva, progon Muslimana i Hrvata, i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom svjedočenja, Kecman je, ne navodeći kada se to dogodilo, opisao i obaranje ukrajinskog aviona koji je prethodno iznad Bihaća izbacio tovar vojne opreme i oružja.

“U povratku, pogodili smo ga raketom, pao je kod Plaškog… Na uviđaju sam bio gdje je pao avion”, opisao je svjedok, precizirajući da je posada bila ukrajinska, ali da se kasnije saznalo da je vođa bio pilot ABiH Samir Begić iz Cazina.

Zbog toga što je Ambasada Ukrajine u Beogradu odbila da prihvati Begićevo tijelo zajedno sa tijelima ukrajinskih članova posade, on je, po Kecmanu, sahranjen na groblju u Novom Beogradu.

Letovi ka Bihaću, po obavještajnim podacima, “išli su sa Krka”, a nastavljali se ka aerodromu Pleso u Zagrebu.

“Na našim radarima imali smo pregled tih letova, a vidjele su ih i naše jedinice na terenu”, ustvrdio je Kecman, uz opasku da je “naš komandant Ratko Mladić imao potpunu sliku u svom operativnom centru”, iako Mladić nije bio zapovjednik vojske RSK-a.

Suđenje Mladiću se nastavlja u ponedjeljak, 11. maja.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English