Članak

Tajna ostala sa ženama

29. Aprila 2015.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u mjestu Potoci (općina Mostar), svjedokinja Tužilaštva BiH je izjavila da ju je Enes Ćurić odveo iz kuće u junu 1993. godine.

This post is also available in: English

“Došli su pred kuću Enes Ćurić, Miralem Bubalo i Sultan. Tražili su oružje… Odveli su nas u Meke, u neke kuće, i tamo mi je dijete ranjeno”, kazala je Zorica Zovko.

Ona je dodala da su bili u podrumu sedam do osam dana, nakon čega su otišli u Mostar, gdje su bili zarobljeni u Prvoj osnovnoj školi, da bi se 21. jula 1993. vratili u Potoke.

“Došla je vojna policija i odvela nas u školu u Potocima, bili smo u dvorani… Uslovi su bili nikakvi, prozora nije bilo, krov je bio probijen od granate, ležali smo na podu”, ispričala se svjedokinja.

Ona je kazala da je zapovjednik logora bio Enes Ćurić i da je bilo odvođenja žena.

“Znam da su žene odvođene… mi nismo vidjeli ni gdje su odvođene ni ko ih je odveo. Izgledale su jadne i čemerne”, prisjetila se Zovko i dodala da nisu pričale o tome, “tajna je ostala s njima”.

Tužitelj Stanko Blagić je pitao svjedokinju jesu li ljudi odvođeni na prinudne radove, svjedokinja je odgovorila da su odvođeni muškarci, žene i maloljetna djeca.

“Moj sin je išao, nosio je naoružanje na Ćućurak… Tada su trojica ubijena i mog sina su natjerali da vuče te ljude do prvih kuća”, kazala je Zovko.

Ona je dodala da je Enes Ćurić prozivao ko će ići na radove.

Prema njenim riječima, i ona je odvođena da čisti kuće i sa drugim ženama je išla u Neretvu da izvlače ranjenika.

“Djeca su bila kao štitni zid, ako pobjegnemo, pobit će nam djecu”, navela je svjedokinja.

Ćurić je s Ibrahimom Demirovićem, Samirom Kresom, Habibom Čopeljom i Mehmedom Kaminićem optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju od juna do decembra 1993. godine.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

Demirović je optužen i da je u Potocima prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.

Na pitanje advokata Kenana Ademovića kako zna da je Ćurić bio zapovjednik logora, Zovko je odgovorila da je stalno bio u logoru, da je morao znati za sve što se dešava i da je bio glavni.

Nastavak suđenja je zakazan za 20. maj.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English