Članak

Markoviću smanjena kazna

28. Aprila 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Miodraga Markovića na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih na području Doboja.

This post is also available in: English

Markoviću je Apelaciono vijeće smanjilo kaznu sa sedam na šest godina zatvora, primijenjujući krivični zakon bivše Jugoslavije, nakon što je došlo do obnove postupka zbog pogrešne primjene zakona.

Marković je proglašen krivim da je u mjestu Dragalovci (općina Doboj) u ljeto 1992. godine, uniformiran i naoružan, iz jedne porodične kuće izveo malodobnu žensku osobu, silovao je i zaprijetio joj da nikome ne smije reći šta se dogodilo, jer će je u protivnom ponovno silovati i ubiti članove njene porodice.

Suđenje Markoviću počelo je 2010., a godinu dana kasnije donesena je pravosnažna presuda kojom je osuđen na sedam godina zatvora prema Krivičnom zakonu BiH.

Međutim, nakon što je Ustavni sud u martu ove godine utvrdio da je došlo do pogrešne primjene zakona, Apelaciono vijeće Suda BiH je obnovilo postupak i smanjilo Markovićevu kaznu za godinu dana, primijenivši zakon bivše Jugoslavije.

Denis Džidić


This post is also available in: English