Članak

Priznanje optuženog Marića

16. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da mu je Nikola Marić odveo oca, čije tijelo ni do danas nije pronađeno. Optuženi je potvrdio da mu je odveo oca, ali zbog toga što je on to tražio.

This post is also available in: English

Adis Čiča je ispričao da je 17. ili 18. jula 1993. u njegovo selo Lug došao Nikola Marić zvani Nidžo, te kazao njegovom ocu Šefiku da mora poći s njim privremeno, zbog njegove zaštite.

“Kad smo ugledali Nikolu Marića da ide prema kući, otac mi je rekao da se sakrijem. Dopuzao sam do hodnika i gledao kako ga Nikola odvodi do auta”, kazao je svjedok, dodavši da je u isto vrijeme odvedeno još par komšija sa njegovim ocem.

Optuženi Nikola Marić je pitao svjedoka sjeća li se da je njegov otac poručio da optuženi dođe po njega. Svjedok je kazao da ne zna za to.

“Ja priznajem da sam ga odveo, ali to mi je on poručio. Kaže bolje da je u školi sa svojima, nego sam u selu”, kazao je optuženi.

Prema svjedoku Čiči, njegova majka je svaki dan obilazila oca u školi u Prozoru, gdje je bio zatvoren, do 4. augusta 1993. godine, kada su joj rekli da ga više ne traži. On je naveo da je od Mirse Pilava saznao da mu je otac zajedno sa njim izveden iz škole na strijeljanje.

“Susreli smo se u šumi. On je preživio strijeljanje, pobjegao je. Bio je sav izranjavan i kasnije su mu se rane ucrvale. Rekao je da su ga prozvali iz škole Vinko Papak, Željko Jukić i još jedan”, naveo je svjedok.

Čiča je kazao da se kao petnaestogodišnjak skrivao po šumi, te da je krajem augusta 1993. sa ostalim bošnjačkim stanovništvom prognan na slobodnu konjičku teritoriju.

Na pitanje da li postavlja imovinsko-pravni zahtjev, svjedok je kazao da samo želi saznati gdje mu je otac.

Nikola Marić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, on je u julu 1993. prisilio muškarce bošnjačke nacionalnosti u selu Lug da se predaju u srednjoškolski centar u Prozoru ili će im u protivnom ubiti žene i djecu. Istog mjeseca je, kako se navodi, protjerao preostale civile iz sela.

Na ovom ročištu pročitan je iskaz preminulog svjedoka S-12, u kojem se navodi da je on bio pritvoren u policijsku stanicu u Prozoru, a potom i u Srednjoškolski centar.

U iskazu svjedok govori da je vidio optuženog Marića 17. jula 1993. u svom selu Lug, kada su zarobljeni muškarci.

Svjedok je u iskazu opisao kako je 31. jula iste godine odveden u živi štit na Crni vrh, gdje je vidio brata optuženog Marića. Prema S-12, tom prilikom poginulo je mnogo zatvorenika, a on je uspio pobjeći na slobodnu teritoriju.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English