Članak

Odvođenje grupe muškaraca iz sela Irice

16. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Teslića, svjedok Tužilaštva je ispričao kako je 1992. godine u selu Irice izvršen pretres i odvedena grupa muškaraca, čija su tijela kasnije pronađena.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok S-1 kazao je da su pripadnici vojske i policije došli u selo i pretresali kuće, rekavši da traže oružje.

“Bilo je udaranja, maltretiranja, izvođenja, moralo se iznijeti i brašno i ulje”, izjavio je S-1, koji ne zna tačno kada je bio pretres, osim da se dogodio “negdje na početku rata”.

On je nabrojao imena šest ljudi koji su izdvojeni na punkt, a kasnije su njihova tijela pronađena i sahranjena.

“Ja sam isto bio izveden na punkt, ali je naišao policajac Živković, koji me poznavao. Potapšao me i uveo u kuću. Da nije naišao, ja vjerovatno ne bih bio ovdje”, kazao je S-1 svjedočeći iz posebne prostorije.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Marjanovića, Sašu Gavranovića, Vitomira Devića, Zorana Šljuku, Dragomira Kezunovića i Darija Slavuljicu da su u periodu od juna 1992. do 30. juna 1993. učestvovali u napadu na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo, zatvarajući ih u prostorije policije, Teritorijalne odbrane (TO) i vojnog zatvora.

Oni su optuženi i da su u noći između 17. i 18. juna 1992. godine 28 civila, koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i obližnjem zatvoru Pribinić, odveli na planinu Borje i ubili.

Prema optužnici, Marjanović je bio komandir Prvog voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda, te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije “Miće”.

Svjedok S-1 je rekao da je prilikom pretresa vidio nekoliko policajaca iz Teslića. Oznake na uniformama ostalih, kako je naveo, nije primijetio.

On je kazao da je čuo da su jedan drugog dozivali “‘Miće’ ili po prezimenima”. Na pitanje branioca Slavka Ašćerića zbog čega u iskazu datom 2006. nije spominjao “Miće”, svjedok je odgovorio da ga “možda niko nije pitao”.

S-1 je ispričao kako ga je kasnije privela Vojna policija jer se nije bio odazvao na vojnu obavezu.

Suđenje se nastavlja 23. aprila.

Marija Taušan


This post is also available in: English