Članak

Optuženi bio zastrašujući

14. Aprila 2015.00:00
U nastavku unakrsnog ispitivanja na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Mostara, svjedokinja je kazala da je optuženi Demirović bio nasilan prema zatvorenicima u osnovnoj školi, te da je zajedno sa Čopeljom izveo svjedokinju B, koj

This post is also available in: English

a je kasnije silovana.

“Demirović i Čopelj su bili kod nas u osnovnoj školi, prijetili su nam, psovali… Upečatljiv mi je ostao Demirović jer je bio zastrašujući”, rekla je svjedokinja Željka Zovko.

Odgovarajući na pitanja Odbrane drugooptuženog Ibrahima Demirovića, svjedokinja je pojasnila kako su vojnici izvodili djevojke koje su bile zatočene u osnovnoj školi. Prema njenim riječima, Demirović i Čopelj su izvodili svjedokinju B.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Demiroviću je na teret stavljeno da je u Potocima prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos. Zajedno sa njim, za zločin počinjen u Potocima kod Mostara su optuženi Samir Kreso, Enes Ćurić, Ibrahim Demirović, Habib Čopelj i Mehmed Kaminić.

Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade, koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici pripadnici ABiH.

Zbog premlaćivanja tokom zatočeništva, Zovko je, kako je kazala, bila u lošem stanju i teško se kretala.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je rekla da je Kreso bio nalogodavac i organizator napada na Bijelo Polje (općina Mostar).

Lejla Čović, braniteljica optuženog Krese, pitala je svjedokinju da li je ona izmislila sve optužbe u vezi sa njenim branjenikom, kako bi mu naštetila, a Zovko je to negirala. Pojasnila je da nije vidjela naredbu za napad i kako ne zna šta se dogodilo van njene kuće u noći sa 29. na 30. juni 1993. godine.

Prema njenom iskazu, nije vidjela zarobljavanje Filipa Rajića, ali je bila prisutna kada su odvođeni na prisilne radove ili kada su žene odvođene.

Prema optužnici, Samir Kreso je optužen za učešće u zatvaranju civila hrvatske nacionalnosti, koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju od juna do decembra 1993. godine.

Na upit Nihade Buturović, braniteljice četvrtooptuženog Čopelja, svjedokinja je ponovila da je njeno zdravstveno stanje, odnosno nepokretnost posljedica udaranja.

“Da, posljedica udaranja, više od mjesec dana sam bila nepokretna, čitava desna strana mi je nepokretna”, izjavila je ona i dodala da je Čopelja prvi put vidjela u osnovnoj školi.

Odbrana Mehmeda Kaminića je pitala svjedokinju je li tačno da u izjavama koje je davala pred Tužilaštvom BiH nije spominjala njegovog branjenika, ali je ipak vršila prepoznavanje Kaminića, Zovko nije mogla odgovoriti.

Naredno ročište je zakazano za 22. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English