Članak

Odmjeravanje kazne nakon ukidanja presude

9. Aprila 2015.00:00
U obnovljenom postupku protiv Miodraga Markovića pred Sudom BiH, Odbrana je zatražila smanjenje kazne, dok je Tužilaštvo istaklo da mu je za zločin počinjen na području Doboja već bila izrečena blaža kazna.

This post is also available in: English

Postupak je obnovljen nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu zbog pogrešne primjene Krivičnog zakona BiH, umjesto zakona bivše Jugoslavije kao blažeg po počinioca.

Markovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske, Sud BiH je 2011. bio pravosnažno osudio na sedam godina zatvora zbog silovanja maloljetnice u selu Dragalovci (općina Doboj). Ustavni sud BiH je ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na primjenu zakona.

Tužilaštvo BiH je ocijenilo da se ublaženom kaznom ne može postići svrha kažnjavanja.

“Optuženom je izrečena blaža kazna od predviđene. Prvostepeno vijeće je imalo u vidu da je optuženi silovao jednu osobu i ublažilo je kaznu… Sud BiH nije u dovoljnjoj mjeri cijenio godine i mladost oštećene, koja je tada imala 17 godina”, kazao je tužilac Vladimir Simović.

On je napomenuo da Marković nikada nije izrazio žaljenje i kajanje.

Advokatica Svetlana Lazić je rekla da njenom branjeniku odgovara zakon iz Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), kao blaži po počinioca.

“Moj branjenik je već četiri godine na izdržavanju kazne. Porodična situacija mu je jako teška, njegov sin je jako bolestan i niko u porodici nije zaposlen”, izjavila je Lazić i dodala da je Marković procesuiran 20 godina nakon što se desio zločin.

Apelaciono vijeće će odluku naknadno donijeti.

Povezani članci

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English