Članak

Marić mu odveo braću

9. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Mustafa Čiča je kazao da mu je optuženi Nikola Marić odveo braću, koja su kasnije ubijena.

This post is also available in: English

“Vidio sam Nikolu Marića kako stoji kod kamiona i ljude kako ulaze. Vidio sam da mi ulazi brat Ibrahim”, izjavio je svjedok Tužilaštva BiH opisujući događaje iz jula 1993. u selu Lug (općina Prozor).

Prema svjedoku Čiči, Nikola Marić je njegovog drugog brata, Šefika, zajedno s još dvojicom komšija odveo poslijepodne istog dana. Kasnije je saznao da mu je brat Šefik strijeljan, a da je Ibrahim, zajedno s još jednim čovjekom, ubijen tokom kopanja rovova.

Tužilac Miroslav Janjić je konstatovao da u zapisniku iz 2003. godine svjedok nije spomenuo da mu je optuženi odveo braću. U zapisniku iz 2013. svjedok je, prema Janjiću, izjavio da to nije spomenuo 2003., jer je prekoputa njega bio optuženi Marić sa advokatom.

“Tačno je da ih je odveo. U Mostaru smo sjedili skupa dok su me ispitivali (…) Ja i dalje živim 50 metara od njih i nisam rekao da ih je ubio, već odveo”, pojasnio je svjedok.

Optuženi Marić je pitao svjedoka “kako ga se nije bojao kada su nakon uzimanja izjava nekoliko puta sjedili i pili skupa”.

“On je čak gazdi kafane, Ivanu, govorio da ga ja nisam puno optužio”, kazao je svjedok.

Nikola Marić je optužen da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, on je u julu 1993. prisilio muškarce bošnjačke nacionalnosti u selu Lug da se predaju u srednjoškolski centar u Prozoru ili će im u protivnom ubiti žene i djecu. Istog mjeseca je, kako se navodi, protjerao preostale civile iz sela.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Mujo Šljivo, koji je rekao da je 17. jula 1993. godine, zajedno sa ostalim komšijama, došao na autobusku stanicu u selo, gdje je vidio Nikolu Marića, koji je pravio spisak muškaraca koji ulaze na kamion.

“On naređuje da se penjemo na teretni auto Luke Solde. S njim su bila još dvojica vojnika, koje ne znam”, kazao je Šljivo i dodao da su u kamionu već bili muškarci iz donjeg sela, te da su potom odvezeni u srednjoškolski centar u Prozoru.

Prema njemu, u srednjoškolskom centru je već bilo dosta zatvorenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti s područja Prozora. Šljivo je naveo da je odatle vođen na radove sve do januara 1994., ali da optuženog više nije viđao.

Treći svjedok na ovom ročištu bio je S-11, koji je također rekao da je bio zatvoren u srednjoškolski centar, nakon što im je Nikola Marić naredio da se okupe na jednom mjestu u njihovom selu.

Marić je, prema svjedoku, sve vrijeme bio u pratnji kamiona, ali ga nakon silaska s kamiona više nije viđao.

Suđenje se nastavlja 16. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English