Članak

Uplakana djevojka

8. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja petorici optuženih za zločin na području općine Mostar, svjedokinja Tužilaštva BiH potvrdila je da ju je zarobio optuženi Samir Kreso, dok je upravnik u kući “Omerika” i školi u Potocima bio Enes Ćurić.

This post is also available in: English

“U noći 29. na 30. juni 1993. godine strani vojnici su ušli kod nas u kuću, tražili su novac. Kako nisam imala novca, sve više i više su me tukli… Ujutro 30. juna dolaze vojnici i odvode me u logor u Mekama”, kazala je svjedokinja Željka Zovko.

Prema njenom iskazu, među vojnicima koji su je zarobili bio je optuženi Kreso.

Zajedno s Kresom i Ćurićem, za zatvaranje civila hrvatske nacionalnosti, koji su bili izloženi teškom fizičkom i psihičkom maltretiranju od juna do decembra 1993. godine, optuženi su Ibrahim Demirović, Habib Čopelja i Mehmed Kaminić.

Prema optužnici, Ćurić je bio pripadnik 49. brdske brigade Armije BiH (ABiH) i upravnik zatvoreničkog objekta u Osnovnoj školi i drugim objektima u Potocima, Demirović komandant 47. brdske brigade ABiH, Kreso načelnik saniteta vojne jedinice brdske brigade koja je djelovala na području Bijelog Polja, a Čopelja i Kaminić pripadnici ABiH.

U logoru u Mekama kod Potoka (općina Mostar) svjedokinja ostaje, kako je rekla, sedam dana. Nakon toga je odvedena u kuću “Omerika”.

U kući “Omerika” upravnik je bio Enes Ćurić, a svjedokinja je istakla da to zna budući da je bio stalno prisutan.

“Tu je bilo maltretiranja… Kada je pala granata, bilo je ranjenih zarobljenika, a Kreso nije htio da dođe i pruži pomoć, a bio je doktor u Hrvatskom vijeću obrane (HVO)”, izjavila je Zovko.

Svjedokinja je kazala da je “muslimanska vojska dolazila i izvodila ljude” iz kuće “Omerika”, a vraćali su se isprebijani i modri.

Nakon sedam ili osam dana, pojasnila je Zovko, odvedeni su u Mostar, te ih 22. juna 1993. godine ponovno vraćaju u Potoke i zatvaraju u Osnovnu školu.

“Sala je bila grozna, ležali smo na betonu… Ćurića sam vidjela, on je odmah došao tu i bio je upravnik. On je donosio hranu, a kuhale su logorašice. Bez njegovog odobrenja niko nije mogao ući u logor”, ispričala se svjedokinja.

Zovko se prisjetila i trenutka kada je Ibrahim Demirović došao u školu i ponašao se nasilno, psovao ustašku majku.

“Dvije-tri žene je udarao… Iza toga je odveo jednu djevojku, a kada se vratila, bila je uplakana i pokrila se po glavi, a ujutro mi je rekla da je ono najgore – silovanje”, pojasnila je Zovko.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Demiroviću je na teret stavljeno da je u Potocima prisiljavao jednu osobu na seksualni odnos.

Tužilac Stanko Blagić je svjedokinji predočio zapisnik o prepoznavanju lica na fotografijama. Nakon toga, svjedokinja je prepoznala optužene u sudnici.

Optuženi Ćurić je pitao svjedokinju ko joj je rekao da su žene silovane, a ona je kazala da ne može dati odgovor.

Unakrsno ispitivanje će se nastaviti 14. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English