Članak

Tolimiru potvrđena doživotna kazna

8. Aprila 2015.00:00
Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je doživotnu kaznu zatvora Zdravku Tolimiru za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u toku kojeg je ubijeno najmanje pet hiljada Bošnjaka s područja Srebrenice u julu 1995. godine, kao i progon Bošnjaka s područja Srebrenice i Žepe.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala, kojim je predsjedavao Theodor Meron, oslobodilo je Tolimira krivice za genocid počinjen u Žepi koji je obuhvatao ubistva trojice bošnjačkih vođa – među kojima je bio i Avdo Palić – obzirom da “nisu izneseni dokazi o tome kakvu posljedicu su ta ubistva ostavila na muslimansko stanovništvo Žepe”.

“Za osudu je potreban dokaz da su ubistva rezultirala teškim duševnim povredama. Žalbeno vijeće zaključuje da u odsustvu dokaza o dugoročnim posljedicama operacije na stanovništvo Žepe i Bosanskih muslimana Istočne Bosne, nije moglo konstatovati da su bosanski Muslimani pretpjeli teške duševne povrede”, kazao je Meron.

Prema njegovim rječima, Žalbeno vijeće je ukinulo osudu za genocid, ali je zaključilo da su bosanski Muslimani Žepe ipak bili dio ciljanog napada na stanovništvo.

Tolimir je oslobođen krivice i za genocid kroz prisilno premještanje žena, djeca i muškaraca iz Žepe nakon pada te zaštićene enklave.

“U sudskom spisu nema dokaza da je prisilno premještanje, ako se pogleda odvojeno od ubistava, provedeno s ciljem uništavanja grupe, premda je Žalbeno vijeće uvjerenja da je postojao smišljen plan da se protjera Muslimansko stanovništvo. Smatramo da takva politika prisilnog uklanjanja nije imala za cilj da se fizički uništi stanovništvo”, pojasnio je Meron.

Tolimir je oslobođen krivice za ubistva šestorice Srebreničana na području Trnova, nakon pada Srebrenice, koje su počinili pripadnici jedinice Škorpioni.

Uprkos ukidanju nekih od osuđujućih tačaka, kako je rekao Meron, potvrđena je doživotna kazna zatvora.

“U svjetlu samih osuđujućih presuda za genocid, Žalebno vijeće smatra da odgovornost Tolimira ne zaslužuje preinaku kazne”, rekao je predsjednik Sudskog vijeća, koji je ujedno i predsjednik Haškog tribunal.

Ovo je konačna kazna, a Tolimiru će biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od maja 2007. godine. Suđenje mu je počelo 26. februara 2010. godine.

Denis Džidić


This post is also available in: English