Članak

Bez saznanja o silovanju u Hrasnici

7. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Zaimu Laličiću, optuženom za zločine počinjene na području Hrasnice (općina Ilidža), zaštićena svjedokinja Odbrane je izjavila da nije čula da je oštećena silovana te da je optuženi prema njoj bio korektan.

This post is also available in: English

Svjedokinja O-1 je objasnila da joj S.M. tokom zajedničkog zatočeništva nije rekla da je silovana niti da joj je prijećeno.
Prema iskazu svjedokinje O-1, oštećena joj nije spominjala optuženog Laličića, a za optužbe o silovanju je saznala iz medija.
“Kad sam izašla, svi su pričali da smo silovane. Nismo nijedna. Ja nisam bila”, kazala je O-1, dodavši da su žene bile izvođene, uglavnom po dvije, kako bi mogle prati suđe i čistiti.
O-1 je pojasnila da su “sve žene bile tužne”, ali da drugu razliku nije primijetila na S.M.
Zaim Laličić, po svjedokinji, nije bio grub prema njoj, čak joj je jedne prilike, dok je čistila, donio kafu.
Na upit tužioca Vladimira Simovića da li su se zatvorenici bojali međusobno povjeravati, svjedokinja je odgovorila da se “niko nije povjeravao i da je plakala što je tu”, istaknuvši da ne zna da li se S.M. drugim osobama povjeravala, ali da njoj nije.
Simović je upitao svjedokinju o saznanjima da su ljudi bili pretučeni, na šta je ona odgovorila da ni o tome ništa ne zna.
Laličiću se stavlja na teret da je 1992. i 1993. godine silovao i seksualno zlostavljao jednu žensku osobu, te da je učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zatvorenog civila.
Na kraju ročišta Tužilaštvo je kazalo da je izmijenilo optužnicu, prilagodivši činjenični opis u odnosu na dvije tačke.
Nastavak suđenja bit će naknadno objavljen.

Povezani članci

Lamija Grebo


This post is also available in: English