Članak

Potvrđena optužnica protiv Rajka Kušića

3. Aprila 2015.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Rajka Kušića za zločin protiv čovječnosti počinjen od 1992. do 1995. na području Rogatice.

This post is also available in: English (English)

Iz Suda BiH su danas saopštili da je optužnica protiv Kušića, koji se nalazi u Srbiji, potvrđena u decembru 2014. godine.

U Sudu i Tužilaštvu nisu mogli reći da li je ovaj predmet ustupljen s obzirom da je Kušić državljanin Srbije.U Tužilaštvu su kazali da je predmet kod njih.

Kušića, bivšeg komandanta Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za svjesno učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, tako što je u saradnji sa pripadnicima policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Srpske opštine Rogatica organizirao nezakonito zatvaranje nesrpskog civilnog stanovništva u zatočeničke objekte.

Prema optužnici, nezakonito zatvarani civili su ubijani, premlaćivani, zlostavljani, odvođeni na prinudne radove ili na nepoznata mjesta, otkada se mnogi vode kao nestali.

Iz Tužilaštva BiH je ranije saopšteno da je veliki broj zatočenih žena i djevojaka silovan i seksualno zlostavljan. On je, kako je ranije navedeno, učestvovao u preko 150 ubistava u Rogatici i na lokalitetu jame Paklenik.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)