Članak

Živi mrtvac

2. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Prozoru, svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da joj je optuženi Nikola Marić odveo supruga, koji je kasnije ubijen.

This post is also available in: English

Šemsa Bečirović je kazala da je živjela u selu Lug, koje se nalazilo južno od Prozora, prema Jablanici. Njen suprug Ibro je, kako je navela, bio vojni obveznik do pada Prozora pod vlast Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske u oktobru 1992. godine.

“HVO je odvodio muškarce iz sela i prije 17. jula 1993., kada je odvedena posljednja grupa muškaraca, među kojima je bio moj muž”, navela je Bečirović i precizirala da je Nikola Marić naredio njenom mužu da ode na autobusku stanicu, gdje ih je čekao kamion sa muškarcima iz donjeg sela Lug.

Šemsa Bečirović je posvjedočila da je Marić, kojeg je dobro poznavala, tog dana bio u crnoj uniformi i sa maramom na glavi, te da je imao oružje.

“Evo i Nidžo će se sjetiti kad je došla njegova komšinica Šeha Purgić ispred kamiona i pitala ga: ‘Zašto mi vodiš Selima, gdje mi je Salko’”, ispričala je Bečirović.

Ona je rekla kako je njen muž odveden u srednjoškolski centar u Prozoru, gdje ga je jednom posjetila, a nakon toga ga više nikada nije vidjela, jer je, kako je kazala, ubijen na prinudnom radu u augustu 1993. godine.

“Čula sam da je Nidžo odveo mog oca Bajru Pilava sa još nekoliko ljudi iz srednjoškolskog centra. Ne znam ni lokaciju. Evo njega pitam: ‘Gdje si mi odveo oca, Nidžo’”, rekla je Bečirović, kojoj je u Prozoru ubijen i brat.

Nikola Marić je optužen, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), da je od novembra 1992. do oktobra 1993. učestvovao u ubistvima, progonu, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, on je u julu 1993. prisilio muškarce bošnjačke nacionalnosti u selu Lug da se predaju u srednjoškolski centar u Prozoru, ili će im u protivnom ubiti žene i djecu. Istog mjeseca protjerao je preostale civile iz sela.

Optužen je i da je krajem augusta ili početkom septembra 1993. iz srednjoškolskog centra izveo šest osoba, među kojima je bio Bajro Pilav, od kada im se gubi svaki trag.

Svjedok Ekrem Bečirović je kazao da je njemu i ostalim muškarcima u selu Lug optuženi Marić rekao da se predaju. Marića je, kako je naveo, vidio na autobuskoj stanici, gdje ih je čekao kamion kojim su prebačeni u Prozor.

“Ostala mi je upečatljiva Šeha Purgić kako ga je preklinjala za sina Selima. On je izveden kasnije i ubijen u živom štitu, a ona je od tada živi mrtvac”, kazao je Bečirović i dodao da on nije vidio da Marić nekoga udara ili vrijeđa.

Na pitanje Sudskog vijeća, Bečirović je kazao da Marić nije bio sam i da su tu bili i drugi vojnici. Svjedok je kazao da je lično pitao neke zapovjednike iz ramske brigade za njega i da su mu rekli “da Marić radi šta hoće”.

Na ovom ročištu, iskaz je dao i Salko Bečirović, koji je kazao da je također 17. jula 1993. zarobljen u selu Lug, odakle je odveden u srednjoškolski centar u Prozoru, a zatim vođen i na prinudne radove.

Suđenje se nastavlja 9. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English