Članak

Prijedlog za produženje pritvora Ikoniću i Iliću

2. Aprila 2015.00:00
Tužilaštvo BiH predložilo je produženje pritvora Milisavu Ikoniću i Zoranu Iliću, osumnjičenima za zločine počinjene na području Rogatice, čemu su se Odbrane usprotivile.

This post is also available in: English

Tužilac Miroslav Janjić je rekao da postoji opasnost da bi Ikonić i Ilić uticali na svjedoke, te da bi Ilić mogao uticati na saučesnike ili uništavati dokaze.
Janjić je kazao da Tužilaštvo BiH trenutno traga za jednom oštećenom, te da će nakon njenog saslušanja ispitati Ikonićeve saborce.
Ikonić i Ilić, zajedno s Draganom Lubardom, uhapšeni su 4. marta zbog sumnje da su, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. godine silovali žene bošnjačke nacionalnosti u Rogatici.
Tužilac je rekao da se, prema iskazima nekih svjedoka, Ilić sumnjiči i da je učestvovao u prisilnim nestancima 17 muškaraca iz naselja Rudo (općina Rogatica), koji “nikad više nisu viđeni živi”, te da postoji opasnost da bi mogao uticati na saborce koji još nisu saslušani.
Odbrane osumnjičenih su zatražile da se prijedlog o produženju pritvora odbaci kao neblagovremen.
Ikonićeva braniteljica Zorana Čarkić je istakla da Tužilaštvo BiH nije ponudilo nijedan novi dokaz, da je saslušalo samo dva svjedoka za vrijeme pritvora, te da se u iskazima određenih svjedoka uopće ne spominje njen branjenik, niti djelo za koje se sumnjiči.
Na tvrdnje Državnog tužilaštva da je Ikonić prijetio jednom svjedoku, Čarkić je dodala da je iz Policijske stanice Rogatica dobila odgovor da se protiv njega ne vodi nikakav prekršajni niti krivični postupak.
Odbrana Zorana Ilića je kazala da je u prijedlogu Tužilaštva BiH “vidno da se osnovana sumnja proširala” te da bi osumnjičeni trebao imati pravo da blagovremeno zna za šta se sumnjiči, čime je narušeno njegovo pravo na odbranu.
Sud će naknadno odlučiti o ovom prijedlogu.

Lamija Grebo


This post is also available in: English