Članak

Tužilaštvo traži kažnjavanje Macića

27. Marta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnim riječima istaklo da je Ibro Macić kriv za zločine počinjene na području Konjica, te da ga se treba osuditi i kazniti po zakonu.

This post is also available in: English

Iznoseći završnu riječ, tužiteljica Sanja Jukić je kazala da su starice u selu Blace kod Konjica poubijane zato što nisu bile iste nacionalnosti kao pripadnici Teritorijalne odbrane Konjic, čiji je član bio i optuženi Ibro Macić.

Prema njenim riječima, nesporno je da je grupa od 16 vojnika, na čelu sa Mirsadom Fišićem zvanim Kolumbo, došla u mjesto Blace. Dodala je da će Sud ocijeniti da li je optuženi učestvovao u ubistvu starica iz sela, od kojih je najstarija bila 1911. godište, ali da iskazi svjedoka upravo to tvrde.

“Salko Macić je vidio da se od grupe vojnika odvaja Ibro Macić i odlazi u donje kuće, gdje su bile starice. Šeho Macić je vidio da odlaze Ibro i Halil Macić, dok je Hamdija Macić čuo pojedinačne pucnje, koji odgovaraju puški tandžari, koju je imao optuženi”, navela je Jukić.

Ona je kazala da je ključni svjedok Tužilaštva Salko Macić, koji je vidio da je optuženi zapucao na starice.

Ibri Maciću se za ubistvo starica u selu Blaca sudilo zajedno sa Osmanom Brkanom, koji je pravosnažno oslobođen optužbi za ovaj zločin.

Maciću je na teret stavljeno i da je 1993. u školi “Musala”, u kojoj su bili srpski i hrvatski zatvorenici, učestvovao u njihovom mučenju i seksualnom zlostavljanju.

“Jedini zaključak je da je Ibro Macić kriv za smrt starica 13. juna 1992., a da je sa svojim zločinima nastavio u logoru Musala, gdje je radio kao stražar”, istakla je Jukić.

Ona je kazala kako bi Vijeće trebalo da pokloni vjeru svjedocima Tužilaštva – Petru Petroviću, koji je opisao Macića kao monstruma strašnog pogleda, koji je tukao njega i ostale zatvorenike, kao i svjedocima Bruni Borasu, te zaštićenim svjedocima S, S-1, A-1 i A-2, koji su svjedočili o seksualnom zlostavljanju.

“Odbrana nije dovela u pitanje kredibilitet ovih svjedoka, koji su iskaze davali bez truni osvete. Tvrdimo da je Macić to uradio svjesno, bez obzira na nalaz vještaka Odbrane, koji je rekao da je čovjek sa umanjenim sposobnostima”, kazala je Jukić.

Planirano je da Odbrana Macića iznese završnu riječ u petak, 3. aprila.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English