Članak

Za ubistva u Kravici 267 godina zatvora

19. Marta 2015.00:00
Sud BiH osudio je 14 osoba na 267 godina zatvora zbog pogubljenja oko hiljadu Srebreničana u Kravici (općina Bratunac). Za isti zločin u Srbiji je trenutno uhapšeno osam osoba.

This post is also available in: English

Sud BiH je osudio bivše pripadnike Centra za obuku “Jahorina” i odreda “Šekovići” Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS). Najviša kazna, 32 godine zatvora, izrečena je Dušku Jeviću, koji je u vrijeme pogubljenja Srebreničana bio komandant Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije RS-a.

Pored Jevića, za genocid je osuđeno još devet pripadnika ove formacije – Milenko Trifunović, Brane Džinić, Aleksandar Radovanović, Slobodan Jakovljević, Branislav Medan, Petar Mitrović, Radomir Vuković, Mendeljev Đurić i Željko Ivanović.

Ostaloj četvorici – Vasi Todoroviću, Milivoju Ćirkoviću, Zoranu Kušiću i Božidaru Kuvelji – učešće u ubistvima Srebreničana u Kravici kvalifikovano je kao zločin protiv čovječnosti.

Ubistva Srebreničana u Kravici počinjena su 13. i 14. jula 1995. godine. Haso Hasanović preživio je pogubljenje u Kravici, te o tome više puta svjedočio.

“Otac i ja smo krenuli 11. jula iz sela, zajedno s komšijama, kroz šumu prema Tuzli. Bilo nas je oko 1.000. Na Kameničkom brdu otvorena je sa svih strana vatra na nas, i tu sam se izgubio”, rekao je Hasanović, koji je u to vrijeme imao 16 godina.

Ubrzo je zarobljen i doveden u skladište u Kravici.

“Gledao sam strijeljanja. Srpski vojnici izvedu po deset i strijeljaju ih. Gledao sam strijeljanja sa udaljenosti od 50 metara, vršena su uz drugi dio zida”, ispričao je on.

Uspio je pobjeći nakon što mu je naređeno da donese vodu.

“Na mjestu gdje je bila voda, našao sam djevojčicu – 13 godina je imala – preklanu. Ona se još bila tresla. Tad više ništa nisam znao od straha, izgubio sam se. Bacio sam flašu i počeo da bježim u šumu”, rekao je Hasanović.

Tri pripadnika Specijalne brigade policije RS-a priznala su krivicu, nakon čega su osuđeni na ukupno 16 godina zatvora. Krivicu su priznali Todorović, Ćirković i Kušić.

Kušić je priznao ubistvo jednog zarobljenika iz Srebrenice u blizini skladišta u Krivici. Osuđen je na pet godina zatvora.

“Kada bih mogao da vratim vrijeme, sigurno ne bih tako postupio. Iskreno se kajem i izvinjavam porodici koju sam unesrećio. Ne prođe dan da ne pomislim na to. Volio bih da odmorim svoju dušu”, rekao je Kušić.

Pred Sudom BiH trenutno je u toku suđenje komandantu Specijalne brigade policije RS-a Goranu Sariću.

Tužilaštvo za ratne zločine uhapsilo je osam bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” zbog sumnje da su učestvovali u pogubljenju Srebreničana u Kravici. Osumnjičeni su N.M., A.G., M.B., A.D., B.M., J.P., D.P. i V.V.

Amer Jahić


This post is also available in: English