Članak

Učesnici silovanja i paljenja

17. Marta 2015.00:00
U nastavku suđenja Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Tužilaštva potvrdio je da je njegova sveska koja mu je predočena u sudnici, a u kojoj je bilježio važne događaje.

This post is also available in: English

Kasim Dedić, koji je na ovom suđenju svjedočio prije dvije godine, ponovo je pozvan kako bi mu bila predočena njegova bilježnica.

On je, između ostalog, zabilježio da su 8. juna 1992. gorjele dvije džamije u Višegradu.

Na suđenju su, na zahtjev Odbrane, pročitani dijelovi iskaza dva svjedoka koji se odnose na silovanja u hotelu “Vilina vlas” i paljenje ljudi na Bikavcu.

Svjedok Gojko Vidaković, koji je preminuo, u iskazu datom 2006. naveo je da su medicinsku sestru u “Vilinoj vlasi” silovali Milan Lukić, Krsto Papić i Boban Inđić, kao i da je jedno retardirano lice natjerano da to učini.

Zaštićena svjedokinja OK-18 nabrojala je desetak osoba koje je vidjela kada je zapaljena kuća na Bikavcu u kojoj je izgorjelo više od 70 bošnjačkih civila.

“Ovdje se ne spominje ime Olivera Krsmanovića”, konstatovao je branilac Slaviša Prodanović.

Optužnica tereti Krsmanovića kao bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za učešće u paljenju civila na Bikavcu u junu 1992. godine, kao i silovanja, nečovječna postupanja i druge zločine.

Odbrana je čitanjem iskaza završila sa izvođenjem dokaza. Tužilac Mirko Lečić je kao posljednji dodatni dokaz Optužbe predložio dio dokumentarnog filma snimljenog u Beogradu, za koji je, kako je rekao, nedavno saznao.

Vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog, ali pošto Tužilaštvo nije Odbranu upoznalo s ovim prijedlogom, film će biti prikazan u nastavku suđenja, 14. aprila.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English