Članak

Korektno ponašanje optuženog Mujčinovića

13. Marta 2015.00:00
Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine počinjene u Kladnju, optuženi Safet Mujčinović je negirao da je udarao osobe srpske nacionalnosti za vrijeme ispitivanja o posjedovanju naoružanja.

This post is also available in: English

Mujčinović, nekadašnji komandir policijske stanice u Stuparima (općina Kladanj), potvrdio je da je izdavao naloge za privođenje na ispitivanje osoba srpske nacionalnosti koje su bile smještene u učiteljskim zgradama u Stuparima.

On je dodao da je korektno i profesionalno obavljao ispitivanje, kao i da nikada nije vidio da je neko u policiji “upotrijebio silu” tokom ispitivanja.

Prema optužnici, srpski civili iz Stupara i okolnih sela bili su u maju i junu 1992. nezakonito zatvoreni u učiteljske zgrade.

Mujčinović je također negirao da je u maju i junu 1992. godine bio u selima Rujići i Prijanovići, iz kojih su srpski civili nezakonito zatvoreni. Kako je rekao, jedino je bio u selu Lupoglavo kada su osobe srpske nacionalnosti odvedene u učiteljske zgrade.

Pored njega i nekoliko policajaca, kako je rekao, početkom juna 1992. u Lupoglavu su bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) i vojne policije, kao i optuženi Zijad Hamzić, koji je, kako se navodi u optužnici, u to vrijeme bio komandir čete TO-a Stupari. Kod Hamzića je, kako je kazao, bio spisak osoba srpske nacionalnosti koje su kod sebe imale oružje.

“Zijad Hamzić im je rekao da predaju oružje. Počeli su negirati”, prisjetio se optuženi, te dodao kako je Hamzić potom sa spiska prozvao nekoliko osoba da donesu oružje, što su i učinili.

Mujčinović je kazao da je Hamzić izdao naređenje da se osobe srpske nacionalnosti popnu na kamione i voze u učiteljske zgrade, nakon što su mu odgovorili da se ne osjećaju sigurno u selu.

“Nisu oni na to izražavali nezadovoljstvo”, dodao je optuženi.

Mujčinović je dodao da su osobe srpske nacionalnosti, kod kojih je policija ustanovila da su nezakonito posjedovali oružje, prebačeni u Tuzlu na procesuiranje.

“To je policija radila po nalogu Okružnog vojnog suda”, dodao je on.

Zajedno sa Mujčinovićem i Hamzićem, za zločine počinjene na području Kladnja, sudi se Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću, bivšim pripadnicima civilne i vojne policije.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje srpskih civila, kao i za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema njima.

Mujčinović sa svjedočenjem nastavlja 3. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English