Članak

Savo Babić ponovo oslobođen

12. Marta 2015.00:00
Apelaciono vijeće oslobodilo je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, optužbi za nezakonito zatvaranje, premlaćivanje, prisilne nestanke i ubistva zatočenika u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu u maju 1992. godine.

This post is also available in: English

Babić je oslobođen krivice da je lično učestvovao u progonu bošnjačkih civila, koji su bili nezakonito pritvoreni u školi “Vuk Karadžić”, te da nije imao odgovornost nad uslovima u školi.

“Vijeće primjećuje i da je tužilac u završnoj riječi potpuno zanemario ovaj oblik individualne krivične odgovornosti i cjelokupno izlaganje iskoristio da govori o komandnoj odgovornosti Babića. Vijeće je, ipak, analizom svih dokaza došlo do zaključka da niko od pozvanih svjedoka nije potvrdio učešće Babića u nezakonitom pritvaranju civila”, rekao je Redžib Begić, predsjedavajući Apelacionog vijeća.

U odnosu na optužbe o premlaćivanju, prisilnim nestancima i ubistvima civila iz škole, koje su počinili stražari, sudija Begić je rekao da je Apelaciono vijeće zaključilo da Babić nije imao kontrolu nad stražarima, budući da oni nisu pripadali Vojnoj policiji, već jedinici dobrovoljaca.

“Tužilaštvo BiH je imalo obavezu da pokaže kako je Vojna policija imala zaduženje za vanjsko i unutrašnje obezbjeđenje, s obzirom da su tuče dešavale unutar škole, zatim pokazati akt ili propis kojim je Babić imao obavezu da spriječi maltretiranja, i u konačnici dokazati da je imao stvarnu moć nad stražarima, što nije učinjeno”, rekao je Begić.

On je dodao da su vojni policajci “patrolirali po gradu i povremeno ispred škole”, ali da im je Babić rekao da ne odlaze u školu, s obzirom da su tamo zatočeni civili.

Stražari u školi, po ocjeni Vijeća, bili su pripadnici dobrovoljačkih jedinica, nad kojima Babić nije imao nikakvu kontrolu.

“U interesu pravde je samo da stvarni počinioci odgovaraju za zločine, a po ocjeni Vijeća to nije slučaj u ovom predmetu. Obaveza Tužilaštva BiH je da i dalje traga za stvarnim počiniocima”, kazao je sudija Begić.

Savo Babić je prvostepenom presudom u decembru 2013. godine također bio oslobođen optužbi za zločine u školi “Vuk Karadžić”, gdje su više od 400 zatočenika bilo svakodnevno premlaćivano, mučeno, a mnogi i ubijeni.

Ovu presudu je ukinulo Apelaciono vijeće zbog povredi krivičnog postupka i obnovilo suđenje.

Povezani članci

Denis Džidić


This post is also available in: English