Članak

Izmijenjena optužnica protiv Popovića

11. Marta 2015.00:00
Nakon prihvatanja izmijenjene optužnice, završen je dokazni postupak na suđenju Goranu Popoviću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine u Višegradu.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH izmijenilo je optužnicu protiv Popovića, nakon čega je Odbrana tražila da je Državni sud ne prihvati, tvrdeći da je došlo do značajnih promjena.

“Odbrana smatra da se ne radi o neznatnim, već o značajnim izmjenama. Izmjene se odnose na period i na objekat napada. U ranijoj optužnici je bilo navedeno da je napad bio usmjeren na bošnjačko, a u novoj optužnici na nesrpsko stanovništvo,” kazao je branilac Miloš Perić.

Tužilac Seid Marušić je rekao da su navodi Odbrane neosnovani.

“Izmjena optužnice je diskreciono pravo tužioca. Izmjenom optužnice se ne otežava procesni status optuženog”, kazao je Marušić.

Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, prihvatio je obrazloženje tužioca, naglasivši da se radi “o istim oblicima izvršenja djela, o istim licima i kvalifikaciji koja je data u prvoj optužnici”.

Goran Popović, bivši stražar u logoru Uzamnica, optužen je da je 1992. godine učestvovao u premlaćivanju, mučenju i seksualnom zlostavljanju muškaraca i žena bošnjačke nacionalnosti.

Nakon što je prihvaćena izmijenjena optužnica, s obzirom da strane nisu imale novih prijedloga dokaza, Sudsko vijeće je završnu riječ Tužilaštva BiH zakazalo za 18. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English