Članak

Zatražen pritvor osumnjičenima za zločin u Rogatici

6. Marta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Milisavu Ikoniću, Draganu Lubardi i Zoranu Iliću, osumnjičenima za zločine počinjene u Rogatici, odredi pritvor. Odbrane su predložile određivanje mjera zabrane.

This post is also available in: English

Određivanje pritvora je tužilac Miroslav Janjić zatražio zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli uticati na svjedoke i saučesnike. Dodao je da će u narednom periodu saslušati još svjedoka, a da se mnogi od njih teško odlučuju da svjedoče.

“Uticaj na svjedoke mogao bi dovesti do odustajanja od svjedočenja”, rekao je tužilac, dodavši da je osumnjičeno više osoba i da neke od njih planira u narednom periodu identifikovati.

Odbrane su se usprotivile određivanju pritvora, kazavši da ukoliko postoji potreba, osumnjičenima se mogu izreći mjere zabrane.

“Ne može se opasnost zasnivati na nepoznatim svjedocima i na nepoznatim saučesnicima”, kazala je Zorana Čarkić, braniteljica prvoosumnjičenog Ikonića.

Ikonić, Lubarda i Ilić su uhapšeni 4. marta zbog sumnje da su, kao pripadnici Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u ljeto 1992. godine silovali žene bošnjačke nacionalnosti u Rogatici.

Dejan Bodganović, branilac osumnjičenog Lubarde, rekao je kako je Tužilaštvo požurilo sa hapšenjem u ovom predmetu, te da je prijedlog za određivanje pritvora paušalan i proizvoljan.

“Svjedokinja koja tereti Laubardu kaže da je bila sama kada je osumnjičeni navodno izvršio ovo djelo. Dakle, kako će biti uticaja na svjedoke, ako nema svjedoka djela”, rekao je Bogdanović.

Tužilac Janjić je kazao da se u iskazima zaštićenih svjedoka spominju osumnjičeni, na šta su Odbrane ustvrdile kako nema dovoljno dokaza za osnov sumnje da su osumnjičeni počinili zločine.

“Tužilaštvo će sve predložene svjedoke saslušati u narednih 30 dana i donijet će tužilačku odluku”, rekao je Janjić.

S ovom trojicom osumnjičenih su uhapšeni i Božidar Perišić i Vinko Zoranović, također zbog sumnje da su počinili zločine u Rogatici. U odvojenom predmetu, Tužilaštvo je i za njih zatražilo određivanje jednomjesečnog pritvora zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke ili saučesnike.

Odluku o pritvoru Sud će donijeti naknadno.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English