Članak

Javnost isključena sa suđenja Čondriću

4. Marta 2015.00:00
Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Mati Čondriću, optuženom za zločine počinjene u ljeto 1992. godine u Bosanskom Brodu, saslušan je bez prisustva javnosti.

This post is also available in: English

“Sud je donio rješenje da se isključi javnost za vrijeme saslušanja današnjeg svjedoka, koji će govoriti o osobnom i intimnom životu oštećene”, kazao je Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da oštećena nije tražila nikakve mjere zaštite, ali da su u optužnici navedeni samo “njeni inicijali zbog prirode djela”.

“Smatramo da treba isključiti javnost, odnosno da se onemogući objavljivanje imena u javnosti”, kazao je tužilac obrazlažući svoj zahtjev za isključenje javnosti.

Odbrana se nije protivila ovom zahtjevu.

Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

Prema optužnici, Čondrić je držao uperen pištolj u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam je seksualno zlostavljao na ponižavajući način.

Osim toga, optužen je i da je u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB) učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jedne osobe, te da je u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd”, sa još jednim pripadnikom HVO-a, udarao jednu osobu.

Prema službenom rasporedu Suda, suđenje će se nastaviti 11. marta.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English