Članak

Zločini u Doboju djelo policije i paravojski

3. Marta 2015.00:00
Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milivoje Simić potvrdio je da su 1992. godine u Doboju činjena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

This post is also available in: English

Simić, ratni komandant garnizona VRS-a u Doboju, izjavio je da su tokom operacija “čišćenja” u okolini, ali i u samom gradu, srpska policija i paravojske pljačkale, hapsile, pomjerale i ubijale muslimanske i hrvatske mještane.

“Ovo što se dešavalo, to su radile paravojne formacije i Centar službi bezbjednosti (CSB). Pljačkali su i Hrvate i Muslimane i Srbe, upozoravao sam šefa policije”, kazao je svjedok nakon što mu je haški tužilac predočio dokument da je jedna jedinica tokom operacija u selu Čivčija opljačkala “70 kilograma zlata i 350.000 njemačkih maraka”.

Pritvaranje civila iz sela, svjedok je potvrdio riječima: “Te rabote činio je CSB.”

Simić je svjedočio na suđenju bivšem komandantu Glavnog štaba VRS-a Ratku Mladiću, koji je optužen za progon nesrpskog stanovništva, koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida. Mladiću se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok je tvrdio da jedinica Veljka Milankovića poznata kao “Vukovi s Vučjaka”, za koju je rekao da je činila zločine, “bila samostalna”, puno više nego u sastavu VRS-a.

Nakon što mu je tužilac predočio naređenje kojim je general Momir Talić postavio Milankovića za “komandanta bataljona” VRS-a, Simić je kazao da je tom jedinicom “koja je radila šta je htjela”, “najviše komandovao” Talićev najbliži saradnik Boško Kelečević.

“Gdje god je on bio sa svojom grupom, bilo je problema”, podvukao je svjedok.

Tužilac je u sudnici prikazao poslijeratni govor Momčila Krajišnika, koji je “Vukove s Vučjaka” nazvao “miljenicima istorije”, koji su pripadali “cijelom srpskom narodu” i čija su “djela besmrtna” na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Simić je potvrdio da su u vrijeme Krajišnikovog govora bili poznati zločini te jedinice.

Mladićev svjedok je isprva negirao da je znao da su u Doboju 1992. djelovale i formacije Službe državne bezbjednosti Srbije. Međutim, pošto mu je tužilac pokazao dokument o “crvenim beretkama”, Simić je posvjedočio: “Stvarali su nam poteškoće samo, brzo i organizovano smo ih se riješili, nisu nam takvi trebali.”

Suđenje se nastavlja u srijedu, 4. marta.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English