Članak

Počelo suđenje Radomanu Fundupu za zločine u Foči

3. Marta 2015.00:00
Pred Sudom BiH počelo je suđenje Radomanu Fundupu, optuženom za zločine počinjene nad Bošnjacima u Foči u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Fundup, bivši pripadnik fočanske brigade Vojske Republike Srpske, optužen je za ubistva i zlostavljanje civila. Sa još dvije osobe, kako se navodi u optužnici, u Čohodor Mahali je učestvovao u ubistvima dvoje djece i pet osoba, te ranjavanju jedne žene.

Optužen je i za zlostavljanje troje civila, od kojih su dvoje bili djeca. Sa još jednom osobom, kako se navodi u optužnici, došao je u naselje Gornje Polje, gdje su postrojili civile i repetirali puške stvarajući im dojam da će biti strijeljani.

U uvodnim riječima je tužilac Adis Nuspahić rekao kako će navode optužnice dokazati saslušanjem svjedoka i materijalnim dokazima.

Odbrana je kazala kako će dokazati “gdje je bio Fundup za vrijeme zločina, a gdje su bila ova dvojica idiota koji su izvršili ovo krivično djelo”.

Branilac Slaviša Prodanović je rekao kako je već uzeo izjavu od očevica ubistava, koji, kako je dodao, “ne može da trpi da je prav čovjek u zatvoru”.

“Ja sam tako vaspitan da ne pravim takva djela, a to ću dokazati kroz postupak”, rekao je Fundup.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH bit će saslušani 20. marta.

Amer Jahić


This post is also available in: English